Летището в Пловдив почти не се използва © Анелия Николова

...
Летището в Пловдив почти не се използва © Анелия Николова
Коментари Харесай

Летище Пловдив пак ще се концесионира

Летището в Пловдив съвсем не се употребява

© Анелия Николова Започва следващият опит за концесиониране на летище Пловдив. На днешното съвещание на Министерския съвет беше разгласен стартът на новата процедура по намиране на собственик.

Последният опит беше преустановен през октомври 2018 година Държавата беше на път да подпише контракт през лятото на 2018 година за 35 години с китайската HNA Airport Group. Победителят обаче се отхвърли заради бизнес проблеми в личната си страна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Детайли и периоди по настоящия търг още няма и те ще бъдат оповестени евентуално скоро от министерството на превоза.

Празното летище

Летище Пловдив от години е проблематично. Държавата влага 40 млн. лева за новия му пътнически терминал, който обаче остана празен, като в даден миг даже спря работа нощно време. Това докара до неуместни обстановки, в които самолети кацаха спешно на аерогарата, само че нямаше чиновници, които да закарат стълбата за извеждане на пасажерите.

През 2010 година общините от района сътвориха " Фонд за развиване на летище Пловдив - Южната врата на България " и по този начин беше доведен нискотарифният транспортьор Ryanair. Общините събираха по 50 ст. на гражданин. Най-голямата от тях обаче, а точно Пловдив, при започване на 2013 година излезе от него, защото по тогавашните думи на кмета Иван Тотев след тригодишно вложение в реклама по този метод се вижда, че тя не носела мечтаната добавена стойност за града. В началото на 2014 година общината се върна назад във фонда и от 2015 година вноската беше увеличена на 1 лев на гражданин. Между Ryanair, фонда и летището обаче имаше редица проблеми във връзка с бавене на заплащания веднъж от фонда към превозвачи и повторно от превозвача към летището.

Последната концесионна процедура

При концесионната процедура от 2018 година на втора позиция беше класиран локалният претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК. Китайската оферта предвиждаше вложения в размер на 79 млн. лева, а на пловдивското обединяване - 65.5 млн. евро.

В началото на август от пловдивския претендент обявиха, че удостоверяват интереса си към летището, само че до сключване на контракт по този начин и не се стигна, като от министерството на превоза се оправдаха, че процедурата се е провела преди приемането на новия Закон за концесиите, а след това и че имало " основна разлика в офертите на участниците, класирани надлежно на първо и второ място ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР