Летателният апарат Циклокар използва хибриден задвижващ механизъм(снимка: Фонд за перспективни

...
Летателният апарат Циклокар използва хибриден задвижващ механизъм(снимка: Фонд за перспективни
Коментари Харесай

Руският прототипен VTOL „Циклокар” вече лети


Летателният уред Циклокар употребява хибриден задвижващ механизъм
(снимка: Фонд за перспективни изследвания)

Фондът за перспективни проучвания на Русия към този момент е вдигнал във въздуха своя новаторски „ Циклокар ” – летателен уред с отвесно политане, който употребява „ циклична ” задвижваща система.

Пълноразмерният шестместен „ Циклокар ” за полети на дълги дистанции се чака да е подготвен през 2022 година. Той ще може да вози до 6 индивида или до 600 кг потребен товар и да изминава към 500 километра, заяви.

Цикличната задвижваща система не е оригиналност – тя се експлоатира и от австрийския Cyclotech, преди прочут като D-Dalus. Налице са редица витла с променлива геометрия в бързо въртящи се дула. Всяко витло трансформира стъпката непрестанно, до момента в който цевта се върти, което значи, че всеки ъгъл на самолета може съвсем мигновено да векторизира тягата си на 360 градуса, без да трансформира оборотите на мотора.

Руснаците възнамеряват да употребяват машината с хибридна задвижваща система, с напълно електрическо задвижване и генератор за обезпечаване на сила за повече пробег. Очаква се шестместният аероплан да лети със скорост до 250 км/ч.



Пробегът от 500 км се дължи на отличната енергийна компактност на бензина. На този стадий не е решено какъв ще е окончателният мотор на генератора, само че той ще бъде съветско произвеждане и с ротационен бутален мотор или с турбо-вал.
още по тематиката
Машината ще може да се движи пилотирано, самостоятелно или пък под дистанционно управление. Товарна рампа откъм гърба ще обезпечава достъпа за пасажери с увреждания и ще направи товаренето на багажи по-лесно.

Ръководителят на екипа на плана Ян Чибисов съобщи в прессъобщение, че въпреки цикличната задвижваща система да е „ аеродинамично доста комплицирана ”, тя е тиха, компактна и предпазена против непознати обекти, като в същото време разрешава доста бързо векториране на тягата.



Първоначалните проби, извършени взаимно с Новосибирския институт по топлофизика, изцяло удостоверяват изчисленията за тягата и потреблението на сила. Чибисов е убеден, че системата ще се трансформира в приложим аероплан в границите на три години.

Комерсиализацията не е смешка и ще е доста безценен развой. Видеото, показано от екипа, допуска, че въвеждането в деяние на машината може да стартира на първо място като боен план.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР