Лещата е чудесен заместител на месото заради високото съдържание на

...
Лещата е чудесен заместител на месото заради високото съдържание на
Коментари Харесай

Кой трябва да яде леща?

Лещата е превъзходен сурогат на месото поради високото наличие на протеин в нея. Но също така тя има куп преимущества - евтина е, подготвя се бързо и е извънредно потребна.

Калории и хранителна стойност на лещата

Тя изобилства от протеини, фибри, желязо, калий, цинк и други потребни витамини и минерали.

В една порция варена леща (приблизително 198 грама) се съдържат:

230 калории
39,9 гр въглехидрати
17,9 гр протеин
0,8 гр мазнини
15,6 гр фибри


Лещата съдържа още фолиева и пантотенова киселина, магнезий, фосфор, мед, манган.

Кой би трябвало да яде леща?

Полезните съединения, открити в нея, оказват помощ за понижаване на риска от хронични сърдечни болести и диабет вид 2.

Лещата способства за здравето на сърцето, кръвоносните съдове, нормализиране на тежестта и храносмилането.
Полифенолите в нея защищават тялото от оксидативен стрес и понижават възпалението.

Учените са разкрили също, че лещата може да инхибира производството на циклооксигеназа-2, молекула, която подтиква възпалението в тялото.
Бабината леща, от която ще си оближете пръстите
Бабините манджи постоянно са най-вкусни и се помнят цялостен живот. Трябва да сме признателни за всички тези предписания, които ни завещават майкит...
Прочети повече
Полифенолите не губят потребните си свойства след готвене, защото не се въздействат от термична обработка. Но са нужни повече проучвания, с цел да се потвърдят изгодите от тях. 

Лещата е наложителна и за хората с проблеми със сърцето. Нейната консумация понижава риска от сърдечни болести.

Учените организират опит с 48 души с наднормено тегло, които са диагностицирани с диабет вид 2. В продължение на осем седмици те са консумирали по 60 грама леща всеки ден. В резултат на това е открито, че равнищата на „ положителния “ холестерол са се повишили, а на „ неприятния “ LDL и триглицеридите са почнали да понижават. Резултатите от изследването са оповестени в pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Лещата също може да помогне за нормализиране на кръвното налягане. Проучване при гризачи потвърждава, че нейната консумация понижава стойностите на артериалното налягане.

Високите равнища на хомоцистеин се смятат за различен рисков фактор за сърдечно-съдови болести. Неговите количества се усилват, когато в тялото няма задоволително фолиева киселина. Тъй като лещата е приета за отличен източник на това потребно вещество, счита се, че тя може да помогне за попречване на натрупването на непотребен хомоцистеин.
С тези подправки лещата няма равна на себе си
Лещата е една извънредно потребна храна, от която съумяваме да извлечем редица скъпи субстанции и да ги поднесем на организма си. Затова...
Прочети повече
Подобрява храносмилането
Лещата е богата на фибри, които оказват помощ за контролиране на процеса на храносмилане и оказват позитивно въздействие върху растежа на здрави чревни бактерии. Освен това усилва възприятието за задоволеност и способства за нормализиране на тежестта, като понижава желанието за изразходване на огромно количество храна.

Странични резултати

Като всички бобовите растения, по този начин и лещата, съдържа танини и антинутриенти като трипсин инхибитори и фитинова киселина. Те пречат на усвояването на избрани хранителни субстанции. Но наличието им доста понижава при накисване и варене.

Лещата съдържа доста фибри и в случай че злоупотребявате с нея, това може да докара до метеоризъм и запек.

Тя съдържа ферментиращи въглехидрати, които могат да доведат до неприятно храносмилане при хора, страдащи от синдром на раздразнените вътрешности.
С този ТРИК лещата ще уври за 5 минути – пробвайте!
Лещата е един извънредно потребен артикул, който е добре да включваме в менюто си най-малко един път в седмицата. Много от домакините, кат...
Прочети повече
Лещата може да се подготви за към 20 минути.

Изплакнете я, сложете я в тенджера и прибавете студена вода. След като заври я оставете на слаб огън до подготвеност. Времето за готвене зависи от сорта и вашите вкусови желания: лещата може да се свари на супа-пюре или да се остави за гарнитура в по-твърдо положение.

Готовата леща може да се съхранява в ледник за не повече от 5 дни.

Важно: Статията е от общ темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор и диетолог, както и да анулира дадените от тях рекомендации. 

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР