Леонардо дел Векио, председател на производителя на очила EssilorLuxottica (ESLX.PA)

...
Леонардо дел Векио, председател на производителя на очила EssilorLuxottica (ESLX.PA)
Коментари Харесай

Леонардо дел Векио, легенда на италианския бизнес, почина на 87 години

Леонардо дел Векио, ръководител на производителя на очила EssilorLuxottica (ESLX.PA) и един от най-богатите предприемачи в Италия, е умрял на 87-годишна възраст, оповестиха от компанията.

Дел Векио се издигна от детство в сиропиталище, с цел да натрупа положение от десетки милиарди евро в една от най-известните истории за замогване в следвоенното икономическо възобновяване на Италия, напомня Ройтерс, представена от БГНЕС.

" Леонардо Дел Векио беше популярен италианец. Неговата история - от сиропиталище до управление на бизнес империя - наподобява като история от друго време. Но тя е образец за днешния и утрешния ден " , написа в Twitter еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони.

Италианският предприемач основава Luxottica през 1961 година и построява компания, която има марката Ray-Ban и сплотява сили с френската Essilor в огромно обединение през 2018 година

Той остава изпълнителен ръководител на EssilorLuxottica до декември 2020 година, когато предава ежедневното управление на компанията на основния изпълнителен шеф Франческо Милери. Той персонално поддържа Милери като началник на френско-италианския колос за очила при основаването на обединената група.

Влиянието на Дел Векио се простира отвън личния му бизнес и в края на 2021 година той е вторият най-богат човек в Италия след Джовани Фереро, ръководителят на Nutella, съгласно Forbes.

Неговият холдинг Delfin е най-големият акционер в италианската група за финансови услуги Mediobanca (MDBI.MI) и има дял от малко под 10% в най-големия италиански осигурител Generali (GASI.MI). Притежава и към 7% от компанията за недвижими парцели Covivio (CVO.PA).

" С кончината на Дел Векио Милано губи една от най-емблематичните фигури в най-новата си история " , съобщи в Twitter кметът на Милано Джузепе Сала.

След известията акциите на Mediobanca се намалиха с повече от 4%, Generali - с съвсем 2,5%, а EssilorLuxottica остана без смяна на цена от малко под 148 евро за акция. 

По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР