Лена Бориславова атакува президента Румен Радев и служебния кабинет за

...
Лена Бориславова атакува президента Румен Радев и служебния кабинет за
Коментари Харесай

Лена Бориславова за наследството на Радев: Поръчки за милиарди на пътните фирми и риск за земеделските субсидии

Лена Бориславова нападна президента Румен Радев и служебния кабинет за това, че са заложили клопки за новоизбраното държавно управление в последните дни от своето ръководство.

" 4 милиарда, раздадени за 3 дни от АПИ; всички зам.министри освободени, с цел да блокира предаването на властта, и блокаж на 1,5 млрд в земеделието… а е единствено ден първи ", написа Бориславова в своя профил във Фейсбук, ден откакто кабинетът " Денков " встъпи в служба.

Извън решението на Гълъб Донев да уволни всички заместник-министри минути преди да сдаде властта, Бориславова се базира на две следствия в Mediapool, които демонстрират странните маневри в Министерство на регионалното развитие и Министерството на земеделието в последните дни.

Най-скъпоструващата от тях е форсираното разпределяне на 4-годишни контракти за пътна поддръжка в цялата страна, които бяха един от най-големите кавги в края на кабинета " Борисов 3 ".

Предходните поръчки на АПИ бяха анулирани още от служебния кабинет на Стефан Янев поради порочните процедури, при които цената на договорите се надвишава в пъти, а пътната организация признава фактури за строителство и ремонт над заложения предел.

Две години разногласия сред властта и пътните компании доведоха до решението на кабинета " Донев " да разгласи отначало публични поръчки за 4-годишен интервал в шестте района на страната през февруари - в навечерието на следващите предварителни избори. Вместо да завърши възлагането през април, както обещаваше, АПИ е почнала да разпределя поръчки за към 4 милиарда лева в последните три дни от служебното ръководство.

Mediapool цитира свои източници от строителния отрасъл, съгласно които " емисари, представящи се за пратеници на президентската институция, са обикаляли претендентите и са се договаряли за комисионната, която са подготвени да дадат, в случай че завоюват търговете ".

Още по-странно е, че АПИ ползва тактиката с елиминиране на всички съперници на единствената ценова оферта, която позволяват в Северен Централен и Североизточен регион. И на двете места печелят пътните компании, които са поддържали инфраструктурата и по времето на ГЕРБ. Съмнителните дейности на АПИ към този момент са обжалвани пред Комисия за защита на конкуренцията от общо 9 участници в двата района, написа Mediapool.

Отделно от това - сред 2 и 5 юни (т.е. броени дни преди предаването на властта) е почнало отварянето на офертите по частични обособени позиции за останалите четири района, за които АПИ възнамерява да раздава пари на пътните компании. Отново се оказва, че единствено един претендент е позволен до финалната фаза на търга - останалите са отстранени " с случайни аргументи.

Изключвани са даже консорциуми, които към този момент работят по задачи на служебното държавно управление за зимна пътна поддръжка, какъвто е казусът в Кюстендил.

Казусът със земеделските дотации се оказва вторият сериозен проблем, оставен от служебния кабинет. Според Mediapool - кандидатстването за директни заплащания за култивиране на селскостопанска земя, по които се чакат 1,5 милиарда лева за 2023 година, се оказва блокирано от няколко седмици.

По график, то би трябвало да завърши до 15 май, а забавянето се санкционира от Европейска комисия с 1% орязване на дотациите за всеки работен ден забавяне.

Официалното начало на програмата обаче е обещано чак на 12 май, а даже тогава системата не е работила - т.е. фермерите не могат да аплайват за парите.

Според служебното държавно управление, срокът ще бъде продължен до 30 юни и няма да се постановат санкции, само че остава под въпрос дали това е в съгласие с Европейска комисия и дали тя е дала разрешение за това.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР