Леката ръка на Димитър Пенев може би отреди най-лекия жребий

...
Леката ръка на Димитър Пенев може би отреди най-лекия жребий
Коментари Харесай

ФК Рига - Сливане, преименуване и един руски милиардер

Леката ръка на Димитър Пенев може би отреди най-лекия чоп на ЦСКА, от всички български отбори, за началния кръг от шампионата Лига Европа. Селекцията на Нестор ел Маестро ще премери сили с латвийския ФК Рига.

Въпросният клуб е цялостен дебютант в евротурнирите, като борбата им с " армейците " ще бъде с исторически статут за тях. ЦСКА ще бъде хазаин в първата среща на 12 юли, а седмица по-късно ще пътува и до латвийската столица да мач-реванш.

 Снимка 363540
Източник:

Нека се срещнем по-отблизо с историята на този непретенциозен клуб.

ОБЕДИНЕНИЕ И ПРЕКРЪСТВАНЕ

ФК Рига е тим, който е регистриран в края на 2014 година. През 2015 той стартира и физическото си битие след сливането сред Карамба (Рига) и Динамо (Рига). Въпросният отбор стартира присъединяване си под характерното име Крамба/Динамо, а откакто печели място в елита на Латвия, към този момент се прекръства и ФК Рига.

До този миг най-големият триумф на " синьо-белите " е завоюваната купа на латвийската втора дивизия през 2015 година.

Столичани нямат необикновен триумф и в шампионата за купата на страната, където от три присъединяване имат два изгубени финала. През 2017 година отборът пада с дузпи от Вентспилс, а по-късно губи и от Лейпая с 2:0.

 Снимка 363539
Източник:

Историческо място в Лига Европа, ФК Рига си извоюва след бронзовите медали във Вирслигата преди 12 месеца. Тогава столичани приключват с еднакъв брой точки с втория Лиепайа, само че по-лоши индикатори в директните мачове.

БУРНА ТРЕНЬОРСКА ВИХРУШКА

Макар и действителен единствено от три години, ФК Рига към този момент е тествал цели шест треньора. Всичко стартира и свършва с сегашния ментор опитният - Михаил Конев. Специалистът е първият, който води клуба през 2015, а през май тази година още веднъж поема " синьо-белите " след раздялата с македонеца Гоце Седлонски.

Преди това в клуба работят трима руснаци и словенецът Славиша Стоянович. Нито един от тях обаче не оставя трайна диря. Очакванията са, че в случай че до края на седмицата ФК Рига не си откри задграничен ментор, точно Михаил Конев ще бъде индивидът, който ще поведе латвийците в историческата им първа европейска демонстрация.

ГОЛЕМИЯТ ШЕФ

Собственик на отбора е съветският публицист, режисьор и продуцент Сергей Леонидович Ломакин. Редица медии настояват, че зад него стои и още един човек, притежаващ несметни благосъстояния - притежателят на Монако -Дмитрий Риболовлев. Според сътрудниците от Русия и Латвия, ФК Рига е доста упорит план, който занапред ще се трансформира в цялостен хегемон в своята страна. Доказателство за това е и качествената селекция на отбора, която изобилства от задгранични футболисти.

 Снимка 363538
Източник:

ОТБОРЪТ

За разлика от много тимове, в които се постановат всеобщо бразилци и африканци, политиката на ФК Рига е друга. На респект тук са украинците като в отбора се подвизават цели четирима представители на тази страна. Става въпрос за нападателят Сергей Загинайлов, халфовете Валерий Федорчук и Богдан Коваленко. С капитанската лента пък е Владимир Баенко, който е младеж на Шахтьор (Донецк).

Екзотика има в предни позиции където оперират африканците Гаел Еток (Камерун) и Джордж Дейвис (Сиера Леоне). Разбира се няма по какъв начин да мине и без съществуването на балкански футболисти, като халфовете Дарко Лемаич (Сърбия) и черногорецът Милан Вушурович.

Голмайстор на отбора през миналия сезон пък е полузащитникът Богдан Ващюк от Естония.

Най-опитният футболист на ФК Рига пък е опорният халф Олег Лайзанс, който има 44 мача за националния отбор на Латвия. В чужбина е играл за Лехия Гданск, ЛСК Лодз и Енисей Красноярск.

 Снимка 363542
Източник:

Съставът на отбора към 15 юни, 2018 година:

ВРАТАРИ : Герман Малинш, Роберт Озолс, Нилс Томс Пурниш

ЗАЩИТНИЦИ : Виталий Смирнов, Антон Куракин, Виктор Литвинский, Владимир Баенко (УКРАЙНА), Елвис Стуглис, Антоний Черномордъй

ХАЛФОВЕ : Кариш Карклиънш, Богдан Ваююк (ЕСТОНИЯ), Артур Зюзин, Арманд Петерсон, Борис Богдашкин, Роман Мицкевич, Олег Лайзанс, Кристерс Чударс, Джорд Дейвис (СИЕРА ЛЕОНЕ), Валерий Федорчук (УКРАЙНА), Иван Енин (РУСИЯ), Милан Вушурович (ЧЕРНА ГОРА), Богдан Коваленко (УКРАЙНА)

НАПАДАТЕЛИ : Сергей Загинайлов (УКРАЙНА), Ерик Пунцулс, Дарко Лемаич (СЪРБИЯ), Алексей Давиденков, Гаел Еток (КАМЕРУН)
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР