Лекарите са скандализирани и омерзени от поведението на своите колеги

...
Лекарите са скандализирани и омерзени от поведението на своите колеги
Коментари Харесай

Медици скочиха срещу Иван Маджаров и Александър Симидчиев

Лекарите са скандализирани и омерзени от държанието на своите сътрудници колеги и обидите към доктор Атанас Мангъров

Лекари подадоха тъжба против доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС и доктор. Александър Симидчиев по отношение на жестоко тъпчене на професионалната нравственос на лекарите в България.

Жалбоподателите са скандализирани и омерзени от държанието на своите сътрудници колеги - лекарите доктор Иван Маджаров и доктор Александър Симидчиев. Според тях същите, като се възползват от преимуществата на властовите обществени позиции, които заемат, жестоко нарушават разпоредбите на лекарската и професионална нравственос и накърняват положителното име, обществения облик и престижа на лекарското съсловие, написа.

В последно време, средствата за всеобща информация са превзети от изявите на доктор Александър Симидчиев, който освен, че изнася пред необятната българска общност безусловно погрешни, много смехотворни и неподкрепени с обстоятелства и доказателства данни, представяйки ги за истина, само че и си разрешава да наскърбява и клюки инакомислещи сътрудници - лекари и изключително доцент Атанас Мангъров по отношение на професионалната позиция на последния по диагностиката и лекуването от COVID-19, както и успеваемостта на подхванатите от ръководещите ограничаващи ограничения.

Публичната позиция на народния представител доктор Симидчиев явно му дава когато и да е необятна медийна естрада, от което състояние лекарят Симидчиев се възползва без оглед на обстоятелството, че тематиките, които разяснява в националния ефир и останалото обществено пространство отвън пленарната зала на Народно събрание, не са от притежаваната от него здравна компетентност, което го слага в категорията на реализатори на политически поръчки или некомпетентни лица по дискутираните тематики. Това обаче явно не тормози доктор Симидчиев, който с самоувереност и възторг се е вживял в ролята на Ковид-ваксинационен инфлуенсър и критик на жителите, които имат противоположното мнение, в това число и на сътрудниците си - лекари с такова професионално мнение. С това свое все по-натрапчиво и най-вече голословно от притежаваната от него специалност и опит държание, доктор Симидчиев е нарушил и продължава да нарушава жестоко професионалната нравственос, както по отношение на обществото и жителите, по този начин и по отношение на сътрудниците си. Това е неприемливо, както от колегиална, по този начин и от правна позиция, заради което считаме, че на доктор Симидчиев следва да бъде потърсена както дисциплинарна, по този начин и наказателна отговорност,

Тъй като съгласно притежаваната от доктор Симидчиев здравна компетентност - същият е пулмолог, в изявите му е явен и в разумна причинно-следствена връзка, дефицитът и даже цялостната липса на научно потвърдени обстоятелства от на практика и справедливи проучвания върху пациенти, преболедували инфекцията Ковид-19 или върху инжектирани с оповестените за ваксини екпериментални препарати на Модерна, Пфайзер и Астра-Зенека жители - живи и умряли. Този недостиг не просто прави изказванията на доктор Симидчиев голословни, само че го разпознават като елементарен агитатор в интерес на производителите и търговците на клинично изпитваните инфузионни препрати на гореизброените фармацевтични компании. А това е също толкоз неприемливо за всеки един практикуващ доктор. И с цел да онагледим фрапантното разминаване сред научните обстоятелства и доказателства, изложени пред профилирани медицински конгреси в градовете Ройтлинген, Германия на 20.09.2021 г.; Болцано, Италия през м.ноември 2021 година и в Берлин, Германия на 4.12.2021 година от учените: проф. доктор Паоло Белавите (Италия); проф. доктор Арне Буркхардт (Германия), Ви представяме и следните линкове към въпросните конгреси и изказванията на посочените учени.

Що се касае до недоволствата ни против дейностите на доктор Иван Маджаров - експерт по УНГ, то същият по неприемлив метод съобщи поддръжка от името на лекарското съсловие към подхванатите от актуалното държавно ръководство и в частност - към министъра на здравеопзването, в случай, че по този въпрос и за такова изказване доктор Маджаров не е бил и не е съответно оторизиран на лекарското съсловие. Ако доктор Маджаров е желал да изрази персоналното си отношение по въпроса, не следваше да го прави от името на цялото лекарско съсловие. По този метод доктор Маджаров по неприемлив от етична и колегиална позиция, както и по незаконосъобразен метод извърши посягане, намесвайки нашите имена и престижи в нещо, с което освен не сме съгласни, само че сме професионално уверени, че въпросните ограничения са най-малкото неефективни и това към този момент ясно се вижда освен от експерти в медицината, само че и от неспециалисти в същата област. В тази връзка, обръщаме вниманието Ви върху следното:

* Според чл.2 от КПЕЛБ: "Лекарската специалност се основава на следните полезности:

1. професионална подготвеност и отговорност;

2. почтеност, човещина, милосърдие;

3. добросъвестност;

4. деликатност в връзките с пациентите, сътрудниците и обществото;

5. злост към самонадеяността и самохвалството;

6. учтивост към пациента и неговите близки;

7. психичен метод към болния;

8. приемливост към религиозните убеждения, етническите обичаи, политическите убеждения и политическата принадлежност на личността;

9. еднообразно отношение към болните с друго публично, обществено и материално състояние. "

* В член 41, ал.2 от КПЕЛБ се съдържа експлицитна императивна възбрана да се оклеветява сътрудник, да се злослови и да се популяризират погрешни и недоказани обвинявания против него, а чл.42 категорично и изрично квалифицира, като неприемлива вина доктор да злепоставя сътрудника си посредством преценка и рецензия на неговата лечебна активност или посредством изявления против неговата персона.

От друга страна, самоволните и некоординирани с колегиалната общественост на лекарското съсловие, на доктор Иван Маджаров, ни възмущава, срами и скандализира и то не за пръв път. Изявите и на двамата наши сътрудници са обекти на висок медиен интерес, мултиплициране и политически спекулации и доста способстват за уронване на престижа на лекарската специалност. Отделно, изненсените от тях изказвания и внушения, не кореспондират с данните от международната научна общественост, които в последно време стават все по забележими, макар систематичните опити на мощно заинтригувани среди, такива данни да бъдат прикривани, а гласовете на лекарите-практици, които са правили проучванията и са обективирали резултатите от тях в научни отчети, да бъдат заглушавани и държани надалеч от публичните сетива. Ако лекарите Маджаров и Симидчиев желаят да бъдат част от кликата, която слага загради пред обективната истина и осмива уважавани учени с дългогодишна експертна процедура, то дано да бъдат по този начин положителни да не замесват нас, нашите имена, както и имената на потвърдили се в практиката лекари, като доц.Мангъров, в дилърството с човешки ориси, здраве и животи, в което с дейностите си демонстрират да са забъркани. Настояваме, да бъдат подхванати ограничения, по този начин щото да не се позволява сходна интервенция в персоналния ни живот и професионалните отзиви и убеждения, както и да не се позволява повече оклеветяването на един или различен сътрудник, изключително редовно и обществено. Всичко това рефлектира отрицателно освен върху обособените членове на БЛС, каквито сме и ние, само че и на престижа на съсловието като цяло. В израз на нашето противоречие с посочените дейности на лекарите Симидчиев и Маджаров, както и в израз на законното ни отвращение против грубите и голословни похищения върху персоналното ни професионално достолепие, мнение и разбиране, поставяме по-долу саморъчните си подписи.

Лекарите упорстват сезираните от тях комисии към БЛС да изпълнят отговорностите си по надзор на осъществяването на нормите на лекарската нравственос от страна на доктор Александър Симидчиев и доктор Иван Маджаров, и да подхващат плануваните дейности според Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, както и на Кодекс за професионалната нравственос на лекарите в Република България.

Жалбоподателите чакат отговор за подхванатите дейности в период от 30 дни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР