Лекарите от Ендокринологичния сектор в Болница „Тракия“ ще измерват безплатно

...
Лекарите от Ендокринологичния сектор в Болница „Тракия“ ще измерват безплатно
Коментари Харесай

Безплатно измерване на кръвна захар в Стара Загора в Световния ден за борба с диабета

Лекарите от Ендокринологичния бранш в Болница „ Тракия “ ще мерят гратис кръвна захар и ще съветват жители на 14 ноември, когато се отбелязва Световният ден за битка с диабета. Желаещите да ревизират равнищата на кръвната си захар би трябвало да се обадят авансово на телефон 042/988-988 и да си запишат името.

Безплатното тестване на кръвната захар ще се прави от 8 до 10 часа на 14 ноември (сряда). Гражданите ще получат и разяснителни материали по тематиката диабет, готови от Международната диабетна федерация и Болница „ Тракия “, оповестяват от лечебното заведение.

Какво съставлява захарният диабет?

Захарният диабет е социално-значимо заболяване, характеризиращо се с нараснала кръвна захар (хипергликемия), която е резултат от нарушаване в продукцията на инсулин, неговото деяние или и на двете. 460 000 индивида в България живеят с диабет; 200 000 българи са наранени, само че не знаят и не се лекуват.

Какви типове диабет съществуват?

Съществуват няколко вида диабет – юношески - инсулинозависим или вид 1, при възрастни хора – неинсулинозависим или вид 2, и гестационен – на бременните. Рискови фактори за отключването на диабет Ключови рискови фактори за развиването на захарния диабет са фамилната обремененост, затлъстяването и наднорменото тегло, високото кръвно налягане. Липсата на физическа интензивност и нездравословното хранене води до ¼ от случаите на хора с диабет. Пушенето усилва риска от ЗД вид 2 с 50%.

Симптоми на диабета

Симптомите на болестта са постоянно уриниране, нараснала жадност, необяснимо намаляване на тегло, обща отмалялост, замъглено зрение, трудно-заздравяващи рани, понижена сензитивност по крайниците. Диабетът визира целия организъм и е водеща причина за сърдечни болести, мозъчен инсулт, слепота, бъбречна непълнота, ампутация на долни крака.

Как да живеем с диабет?

Контролът на всички типове диабет изисква ежедневна терапия, регулярно следене на положението, здравословен хранителен режим и метод на живот, непрекъснато образование. При здравите хора кръвната захар би трябвало да бъде сред 4.0 и 6.1 ммол/л на гладно и под 7.8 ммол/л 2 часа след нахранване. Последните критерии за доказване на „ сладката болест “ са съществуването на кръвна захар на гладно над 7.0 ммол/л, всяка инцидентно измерена кръвна захар над 11ммол/л или HbA1c (гликиран хемоглобин) над 6.5% - златният стандарт, който демонстрира контролът на кръвната захар 3 месеца обратно. Въпреки всичко това, при съкращаване на рисковите фактори, вероятността за развиването на захарен диабет понижава. Все отново, в случай че Ви бъде сложена тази диагноза, при съблюдаване на рекомендациите, може да имате един пълностоен живот.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР