Лекари забравиха възрастна жена в скенер за 6 часа. Случаят

...
Лекари забравиха възрастна жена в скенер за 6 часа. Случаят
Коментари Харесай

Управителят на болницата, в която бе забравена жена в скенер за 6 часа: Еми...забравена е

Лекари не помниха стара жена в скенер за 6 часа. Случаят е отпреди 10 дни в общинската болница в Павликени. 70-годишната Асенка Христова била изследвана за заболяване на белите дробове, след което - забравена, заключена и оставена да лежи в скенера в продължение на часове. Близките на възрастаната жена даже са изпочнали да я търсят.

"Лекарката ми съобщи, че за 10-15 минути ще мине процедурата, само че никой не се появи. Стоях, не можех да се надигна, ръцете ми изтръпнаха. Раменете ми посиняха. Не можех да мръдна. ЧУх токчета и видях, че светва лампа и започнах да крещя. Никаква човечност - те работят с хора. Никога няма да им простя за това, което предизвикаха на фамилията ми - и брачният партньор, и щерка ми са с диабет ", описа през сълзи пострадалата Асенка Христова пред камерите на Нова телевизия.



"Еми...забравена е. Качете се горе в скенера и ги попитайте ", съобщи Ренета Кръстева, шеф на МБАЛ-Павликени.

"Едни човек унищожи цялата болница. Може да подхваща и по-тежки санкции по отношение на лаборантката, а точно преустановяване на трудови контракт. Да, това е закононарушение и безнаказаност. Извинявам се на дамата ", разяснява Кръстева.

Ренгентеновият лаборант - Камелия Христова, не запомнил пациентката, е в отпуск от седмица.

"Пациентът е можел да стане, дамата е заспала ", сподели брачният партньор на лаборантката, не запомнила пацинетката в скенера.

„ Жената не е била вързана, защото скенерът не разполага с такива съоръжения. Тя не е била закрепена със залепващи ленти, защото пристигна на личен ход и нямаше потребност от тях”, сподели още Михайлова.

„ Възрастната жена беше доста смутена. Тя не знаеше какво се случва, а когато я открих ѝ помогнах да слезе и я успокоих. Аз също бях доста уплашена, тъй като не чаках да я намеря там. Това не се е случвало в никакъв случай. Открих я заради простата причина, че имам рутина да ревизирам всяка една част от рентгеново отделение”, разяснява рентгеновият лаборант Галя Михайлова.

„ Ако това, което фактически се е случило се потвърди, това съгласно закона е злепоставяне. Отговорното лице е било длъжно да се погрижи за болен и без уважителна причина това не е сторено. В тези случаи Наказателният кодекс планува или санкция от 100 до 300 лв. или пробация”, разяснява юристът по здравно право Мария Петрова.



„ Категорично това е закононарушение, в случай че се потвърдят всички обстоятелства в съда. Решението дали да търси лична отговорност е решение, което пациентката би трябвало сама да вземе, само че пред нея има две благоприятни условия – да търси отговорност както от съответното лице, по този начин и от самото лечебно заведение”, показа тя.

„ Това, което следим, е един характерен образец за неприятна организация. Тук не става въпрос за проблем от здравна позиция – дамата се усъвършенства, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е разследване на неточност в организацията”, безапелационна бе Петрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР