Лекари-стажанти извършват безплатни профилактични прегледи във всички населени места в

...
Лекари-стажанти извършват безплатни профилактични прегледи във всички населени места в
Коментари Харесай

Безплатни профилактични прегледи в малките населени места в община Банско

Лекари-стажанти правят безвъзмездни профилактични прегледи във всички обитаеми места в община Банско. Те оказват помощ на възрастните по селата по план сред българската и румънската община Петрошани. Най-честите здравословни проблеми, които откриват медиците измежду популацията е високо кръвно налягане и диабет вид 2.

Банско

В продължение на месец и половина над 30 студенти по медицина от Софийския и Медицинския университет в София ще осъществят практиката си като правят прегледи на жителите в община Банско. Бъдещите лекари ще мерят кръвно налягане и кръвна захар на искащите.

Съвместният план сред България и Румъния, по който се правят прегледите се практикува точно в Банско, поради труднодостъпните обитаеми места в района. Двете коли за спешна помощ, които общината има, постоянно не съумяват да доближат до високопланинските села, а доктор посещава жителите там един път или два пъти месечно.

Севим Юзекчиева и Емилиян Гуднев са студенти по медицина в София. В рамките на 10 дни те са обиколили всички обитаеми места в община Банско, с цел да прегледат всеки искащ.

Севим Юзекчиева: " Ние можем да ги посъветваме преди да дойдат следствията от техните високи стойности вероятно на кръвно налягане, на кръвна захар да се извърнат към експерт и да не се стигне до една незабавна обстановка. "
Студентите обясниха, че с възрастта е добре кръвното налягане да бъде малко по-високо от елементарното, с цел да може мозъкът да се доставя по-лесно с кръв. Те нямат право да предписват или да сменят към този момент назначено лекуване, защото към момента не са приключили. Дават рекомендации като постоянно хранене, повече вода и придвижване.
Емилиян Гуднев: " Съветваме, когато е допустимо и колкото е по-бързо да се извърнат към съответния експерт било то кардиолог, ендокринолог, който да им обърне внимание, да им окаже една по-качествена и по-компетентна консултация. "
- Ти какъв брой го поддържаш кръвното налягане с времето, примерно по кое време си го мерила какъв брой е било?

- Нощеска съм го мерила, в 12 ч. беше 160 горната, пък долната 90.

- А болеше ли те нещо?

- Цялото ми тяло се тресеше, тресеше ме всичко и ми се надигаше.

Прегледите в селата към Банско ще продължат до края на месец септември, а от общината дадоха обещание всеки месец да обезпечават експерти за жителите на труднодостъпните места.

По взаимния план за нововъведения в опазването на здравето, кмета на община Банско има концепция и за основаване на нов тип незабавна помощ, посредством съчетаването на медици, пожарникари, полиция и планински спасители. Така съгласно него шанса за избавяне на повече човешки животи се усилва тройно. По тази тематика предстоят и диалози сред локалната община и министерството.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР