Лекари спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб в белите дробове.

...
Лекари спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб в белите дробове.
Коментари Харесай

Спасиха дете със заседнал зъб в белите дробове в Бургас

Лекари избавиха 11-годишно момче със затънал зъб в белите дробове. Според експертите, казусът е доста необичаен, защото детето е живяло по този начин близо две седмици.

" На базата на това, че има една-две пневмонии за доста малко време на рентгенографията се диагностицира непознато тяло. Щастие е било за детето, че това непознато тяло не е застанало сред гласните връзки и в трахеята. В този случай, нормално, тези пациенти не стигат до здравно заведение, защото умират ", изясни началникът на " УНГ " отделението към УМБАЛ-Бургас лекар Даниел Петков.



Според лекарите е имало огромна заплаха за живота на детето, защото родителите не са създали връзка сред боледуването и изчезналия зъб.

" Родителите са предполагали, че най-вероятно го е глътнало просто, и те дори, когато са посетили общопрактикуващия си доктор не са споделили за този случай ", добави лекар Даниел Петков.

След комплицирана и рискова интервенция, експертите от бургаската болница съумели да изкарат зъба.

" Детето след интервенцията се наложи да остане в " Реанимация " два дни, заради обстоятелството, че при самата екстракция на непознатото тяло, следоперативно, вършат отток и пневмония ", пояси ординаторът в поделение " УНГ " лекар Пролетина Боздукова.

Въпреки че казусът е необикновен, той не е казус. През лятото бургаските лекари избавиха 3-годишно дете, което живя със стотинка в хранопровода месец и половина. Днес те към този момент имат сбирка от предмети, попаднали в човешкия организъм.



" Някои от непознатите тела, които сътрудниците от " Уши, нос и гърло " са изкарали през последните няколко месеца. Най-често изкарват стотинки, в огромна част при по-големи хора може да е някой зъб и други дребни предмети, ето сега можем да забележим две дребни акумулатори ", описа лекар Йоан Иванов от поделение " Хирургия " към болничното заведение в Бургас.

Специалистите споделят, че точно най-дребните предмети са най-опасни за организма, защото се окисляват и водят до перфорация на органите.

Автор: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР