Лекари от Пирогов създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ

...
Лекари от Пирогов създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ
Коментари Харесай

Лекари от "Пирогов" създадоха мобилно приложение без аналог за помощ при изгаряне

Лекари от " Пирогов " сътвориха неповторимо мобилно приложение за първа помощ при изгаряне, оповестява пресцентърът на лечебното заведение. То беше публично показано на IV-та Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, извършена в интервала 3-5 май 2019 година в " Златни пясъци ".

Приложението " Какво да вършим при изгаряне? " дава информация на наличен, понятен и комфортен метод на потребителите и по този начин да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне. За потреблението му не е нужна интернет връзка.

 Д-р Мартин Мартинов
© Пресцентър

Д-р Мартин Мартинов

То е без аналог в България и е налично за операционната система Android. В момента се работи за основаване на версия за Apple-iOs. Приложението е основано от доктор Мартин Мартинов, който трета година специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия в " Пирогов ". Проектът е под управлението на доцент доктор Мая Аргирова, шеф на Клиниката и народен съветник по изгаряния.
" Формулирали сме точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне според от механизма-от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгряния. Освен " какво да се прави " при положение на изгаряне, сме дали отговор и на въпроса " какво да не се прави ", както и по кое време и къде да се потърси профилирана помощ ", коментира Мартинов.
Приложението е предопределено, както за немедицински лица, по този начин и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне. Според основателя му постоянно има случаи на погрешно отнасяне на контузии, което доста забавя възобновяване на пациентите. Той подчертава, че в обособен раздел на приложението са включени формули и начална интравенозната инфузия – деца и възрастни, първична хирургична обработка и превръзка, критерии за трансфер в профилиран център.

" Смартфон приложенията и Интернет са известен източник на здравна информация и постоянно се употребяват от родители и потърпевши преди съвет от доктор. Съществуват голям брой мобилни приложения и интернет уеб сайтове, които засягат въпроса за държанието при изгаряне, само че след разбор на наличието им се оказа, че съвсем липсват поредни и верни насоки за оказване на първа помощ при изгаряне. Наличната информация на български език е остаряла и изобилства от способи, които вредят. Това ме стимулира да основа нещо функционално, което да е от помощ на всички ", споделя доктор Мартинов.

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да понижи тежестта и дълбочината на тъканната увреда и по този начин да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да усили доста възможностите за оцеляване на потърпевшия. Статистиката сочи, че сред 50-80 % от пациентите с изгаряне получават несъответствуваща или въобще не получават първа помощ, в това число пациентите с обширни изгаряния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР