Лекари от Медицински комплекс Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор

...
Лекари от Медицински комплекс Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор
Коментари Харесай

Лекари от АГ болница „Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор

Лекари от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ отстраниха 12-килограмов яйчников израстък с диаметър 40 см и резервираха репродуктивните органи на пациентката.

Жената е на 41 години и не е раждала. Операцията e траяла 1 час и 30 минути, а последващият престой в реанимационния блок на болничното заведение е бил 24 часа. Пациентката е раздвижена от медицинския екип и преместена в болничния стационар в положително общо положение.

В последните месеци, преди да потърси здравна помощ, дамата е забелязала последователно отичане на корема, дишането ѝ се е затруднило, изключително в легнало състояние, почнала е да усеща и тежест. Това я води в лекарския кабинет, а след това и до МК „ Д-р Щерев “.

„ От направените предоперативни проучвания установихме, че се касае за голям, най-вероятно незлокачествен, яйчников израстък. По време на интервенцията се потвърдиха нашите догатки. Това ни разреши да отстраним единствено тумора и да запазим репродуктивните органи. Трайните хистологични препарати потвърдиха диагнозата незлокачествен яйчников израстък “, разяснява доктор Иван Димитров, акушер-гинеколог и началник на екипа, направил интервенцията. 

При толкоз огромен израстък предоперативната диагностика се затруднява, тъй като не всеки път може да се дефинира произходът на образуванието и връзката му с останалите коремни органи. Това постанова интервенцията да се извърши от мултидисциплинарен екип.

Профилактичният преглед веднъж годишно разрешава сходно заболяване да се откри на доста по-ранен стадий, а в доста случаи това избавя живот, разясняват експертите. Колкото по-рано се диагностицира съответно заболяване, толкоз по-ефективна е лечението, а прогнозата за пациентите – позитивна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР