Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ

...
Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ
Коментари Харесай

Лекари извършиха сложна операция на увредена сънна артерия за предотвратяване на инсулт

Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ направиха комплицирана интервенция като реконструираха сънна артерия на пациент с доста съпътстващи болести, оповестиха от лечебното заведение.
Пациентът е ориентиран към съдовата хирургия от Клиниката по кардиохирургия, където му е подложен сполучливо троен коронарен байпас преди 3 месеца. Рутинно, преди всяка интервенция в лечебното заведение се вършат проучвания за положението на каротидните артерии и крайниците. По този метод се прави оценка в каква степен атеросклерозата е засегнала останалите съдови басейни и има ли потребност от спомагателни интервенции. Тясната колаборацията сред обособените отделения и структури предотвратява риска освен от сърдечни болести, само че и от мозъчни и други съдови произшествия.
При предоперативен ехографски обзор от съдов хирург на пациента е открита инцидентно 90% притеснение на дясната сънна артерия. Състоянието постанова оперативно лекуване, защото забавя кръвотока към мозъка и има риск от инсулт. Сложната анатомия на артерията - нагъванията в два сектора и високостепенното притеснение не разрешават осъществяването на по-щадяща безкръвна процедура.
Съдовите хирурзи проф. доктор Валентин Говедарски, доктор Елица Димитрова, доктор Димитър Чернев и доктор Димитър Борисов правят многокомпонентна реорганизация на съда като съкратяват трите артерии с повече от 1 см, почистват тромбите, вършат пластика с придърпване на вътрешната и външна сънни артерии и реинплантират кръвоносните съдове. След интервенцията, пациентът е в устойчиво общо положение и се чака да се възвърне изцяло.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР