Легендата на Локомотив (Пловдив) и националния отбор на България Христо

...
Легендата на Локомотив (Пловдив) и националния отбор на България Христо
Коментари Харесай

Христо Бонев на 76 години

Легендата на Локомотив (Пловдив) и националния тим на България Христо Бонев навършва през днешния ден 76 години. По този мотив от Българския футболен съюз поздравиха последния треньор извел състава ни до международно състезание през 1998 година, прочут и с прозвището си Зума.

Ето какво пишат от централата:

" Днес 76-ия си рожден ден чества една от най-големите митове на българския футбол Христо Бонев. Трикратният футболист номер едно на страната е роден през 1947-а в Пловдив, а дейната му кариера е неразривно обвързвана с локалния Локомотив. Зума, както го назовават в спортните среди, дебютира за " железничарите " през 1964-а и в разстояние на цели 15 години записва 404 мача и 180 гола за отбора. Единственият сезон, в който се състезава за различен български клуб, е 1967/68, когато изиграва шест дуела и бележи пет попадения за ЦСКА. Между 1979 и 1981 облича екипа на гръцкия гранд АЕК, преди да приключи кариерата си в родния Локомотив.

За националния тим дебютира през 1967 година и изиграва цели 98 мача, в които се разписва на 48 пъти. В 42 мача носи капитанската лента на представителния ни отбор. Участник на международните шампионати в Мексико през 1970 и във Федерална Република Германия през 1974, когато бележи във вратата на Уругвай.

Футболист номер едно на България през 1969-а, 1972-а и 1973-а. Заслужил занаятчия на спорта от 1967-а.

Треньорската кариера на Христо Бонев започва в родния Локомотив, който води на два пъти в интервала 1983-1988. Впоследствие извежда Панатинайкос до купата в Гърция през 1990-а, работи също в Лариса, Йоникос и кипърския АПОЕЛ (Никозия), преди през 1996-а да бъде определен за селекционер на националния тим. Класира България на последното към този момент международно състезание, на което нашите вземат присъединяване - във Франция през 1998-а. Един сезон е отпред на столичния Локомотив, на немския Заксен и още веднъж на Локомотив (Пловдив).

Българският футболен съюз честити празника на именития Христо Бонев и му желае здраве и дългоденствие! "

По обявата работи: Любомир Тодоров БНР подкасти: Фактор Фактор Фактор
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР