Легендата на българския футбол и ЦСКА, Владимир Манчев, даде ексклузивно

...
Легендата на българския футбол и ЦСКА, Владимир Манчев, даде ексклузивно
Коментари Харесай

Владимир Манчев пред Nostrabet: Всички носят вина за състоянието на футбола ни, оставих много приятели в Перник


Легендата на българския футбол и ЦСКА, Владимир Манчев, даде извънредно изявление за . Бившият стрелец напълно неотдавна стартира нова работа в Хебър, като помощник на италианския треньор Фулвио Пея. Самият Манчев изясни по какъв начин се е приел офертата и какви са проектите на отбора за идния сезон в efbet Лига.

Голаджията се върна и към последните 18 месеца като част от щаба на Христо Янев в Миньор Перник, обявявайки, че си потегля единствено с хубави мемоари. Той даде обещание да се връща постоянно за мачове на „ чуковете “ и да следи развиването на клуба. Специалистът приключи с тематиката за националния ни отбор, изтъквайки, че всички по веригата са отговорни за положението на футбола ни, в това число и ръководещите от БФС.

Здравейте, господин Манчев! Преди броени дни беше оповестено, че влизате в щаба на новия ментор на Хебър – Фулвио Пея. Как се стигна до офертата и по какъв начин приехте?

Трябва да стартира като кажа, че в началото водехме диалози, с цел да заема друга позиция в клуба, защото ръководителите ме виждаха на различен пост. Поради тази причина аз отхвърлих първичното предложение, само че настоятелността на управлението промени решението ми. Така взех решение да вляза в щаба на треньорското управление. В следствие се разбра, че Фулвио Пея ще е ментор и по този начин договарянията станаха по-конкретни. След диалог с президента и няколко дни за размисъл взех решение да мина в Хебър.

Пея е име с много добър стаж в италианския футбол, а и отвън него. Беше ли това прекомерно добра опция, с цел да я пропуснете?

Трябва да кажа, че доста се колебах, защото работех дълго време с Христо Янев и бяхме построили чудесна работна среда в Миньор Перник. Освен всичко останало с него сме и доста положителни другари отвън терена.

В Перник открих доста добра среда за работа и желая да благодаря на цялото управление на Миньор Перник, на Христо, на кмета на града, на изпълнителния шеф Велизар Димитров и на всички от щаба, както и на играчите. През тази година и половина в Перник открих доста другари. Феновете също бяха чудесни. Не беше елементарно да взема решението. В последна сметка бях уверен от кмета на Пазарджик Тодор Попов, който ми сподели, че има в допълнение управническо тяло, което ще се грижи планът да се развива и отсега нататък. Имам задоволително поле за изява.

Завършвате един цикъл от кариерата си в Миньор. С какви спомените ще останете?

С отлични мемоари оставам. Пак споделям, имам желание да се връщам в Перник, да виждам мачове на отбора и да се интересувам живо от това по какъв начин се развива тимът. Оставям доста другари там и се надявам с общи старания Миньор да реализира огромната си цел.

Какви са Ви първичните усещания от работата на Фулвио Пея и какво успяхте към този момент да изговорите като тактика?

Трябва да стартира от материалната база, която е отлична във всеки аспект. Терени, база, оздравителен център, всичко. Впечатлен съм от организацията на клуба. Има какво да се усъвършенства, само че това е обикновено, основата е налице и това е основно.

Както знаете, отборът няма да семейства в първите мачове на своя стадион, ще сме на „ Васил Левски “. Тече процедура по слагане на осветлението на „ Георги Бенковски “. Увериха ни от управлението обаче, че това ще се случи също. С течение на времето ни споделиха, че и изискванията ще стават все по-добри за подготовка.

По отношение на работата с Фулвио, мога да кажа един любопитен факт. Той се ожени преди няколко дни, празненството е било планувано от преди доста време. Въпреки това още на идващия ден той беше въз основата и подновихме работа. Мога да кажа, че е доста отворен човек и си проличава, че е с доста опит във футбола. Все още се опознаваме, само че той е отзивчив и дава доста независимост на своите помощници, с цел да се изявяват. Вслушва се и в тяхното мнение.

Хебър влиза в елита с високи упоритости. Какво ще е в основата на сполучливата акция и оцеляването?

Формулата е обвързвана с доста работа. Ние ще сме най-назад с подготовка и окомплектоване на състава по отношение на всички други отбори. Това ще би трябвало да се компенсира със себераздаване и работа. Тръгваме с един лек хендикап, само че имам вяра, че ще се оправим.

Както казахте, на този стадий Хебър ще семейства на „ Васил Левски “. Колко огромен минус е това за клуба, защото знаем какъв брой значими са семействата?

Дали е минус, или плюс – нямаме избор. Не може да се чудим по какъв начин ще се отрази, просто би трябвало да приемем този факт. Отборът би трябвало да играе някъде. Ръководството ни обезпечи най-хубавия вероятен вид. Националният стадион показва най-хубавите условия за изява и това би трябвало да е тласък за играчите. Съдбата ни намигна леко, защото първите ни семейства са против софийски отбори.

Ще изграждате тим с много нови играчи. Има ли терзания у Вас по какъв начин ще се сработят състезателите, предвид на дребното време?

Има, несъмнено. То е обвързвано с обстоятелството, че отборът не е окомплектован. Ръководството ни сподели, че новите ще идват на групи. За Банско пътува главният отбор от предишния сезон, както и 1-2-ма нови състезатели. Пламен Крумов също подписа с нас. Имаме и играчи на проби, като там ще чакаме още футболисти, които да запълнят групата ни.

Тази година ще има 16 отбора в елита. Позитивно ли е повдигането на броя, съгласно Вас?

Аз се надявам, че ще е положително. Надявам се също да отпадне глупавата система с плейофи. Надявам се и всички отбори да са постоянни финансово, с цел да не се стига до неприятни случки, както във Втора лига. Там съвсем няма сезон, в който лигата да приключва с толкоз отбори, с колкото е почнала.

Все повече клубове стартират да постановат свои втори тимове в долните дивизии. Смятате ли, че тази стъпка фактически улеснява прехода към мъжкия футбол?

Смятам, че по-скоро ходът е положителен. Има още какво да се избистря, най-много във връзка с регламента и начинa, по който тези отбори влизат в долните равнища, само че това сигурно подвига равнището на играчите и им дава късмет да се допрян до мъжкия футбол по-бързо.

В последните седмици още веднъж приказваме за краха на националния тим в миналите мачове. Изпаднал ли е родният футбол в лека безтегловност?

Тези резултати са изцяло разумно предвид на работата в родния футбол и най-много в школите. Няма нищо изненадващо за мен. Трябва да се замислим над работата в школите. Всички са отговорни за това положение. Трябва да се вземат решения, които да начертаят бъдеще за играта в България за околните, да кажем, 10 години. Оттам насетне можем да търсим резултати чак след към 5-6 години. Няма по какъв начин със настоящето равнище и с равнището на готовност на играчите, да се надявам на по-високи резултати.

Носи ли БФС отговорност за този провал?

БФС носи своята отговорност и хората там не би трябвало да бягат от нея, несъмнено. Вината обаче е споделена. Клубовете, треньорите и самите играчи също носят виновността за всичко това. Навсякъде би трябвало да има смяна, с цел да се надяваме на по-добри резултати. Всеки един би трябвало да става по-добър.

Отново сте в ролята на помощник в efbet Лига. Следващата стъпка пред Вас старши треньорската позиция ли е?

Да, това е разумна стъпка напред. Имам и лиценз Про, тъй че всичко е доста естествено. Темата обаче не е на дневен ред, защото в този момент съм в щаба на Хебър и задачата е да дам каквото мога на отбора. Ще желая да дам на треньора най-хубавите препоръки, защото аз имам добър опит в българските дивизии, до момента в който за него всичко е ново и той не познава съперниците към момента в такава степен. От тази позиция мисля, че познавам футбола у нас и имам вяра, че ще съм потребен.

И за край, господин Манчев – какво си пожелавате в персонален и професионален проект до края на годината?

Общо взето персоналният и професионалният проект се сливат. Най-вече се надявам да окомплектоваме отбора ни по най-бързия метод, с цел да можем да работим с играчите на терен. След това желаеме да подобряваме равнището. Пазарджик не е имал тим от доста време в елита, тъй че почитателите с неспокойствие чакат дуелите от efbet Лига. Не би трябвало да ги разочароваме и първоначално би трябвало да притеглим верните състезатели.

След това се надявам да имаме времето, с цел да създадем боеспособен тим. Искаме освен да се борим за оцеляване, само че и по-късно да се борим за оптимално високо класиране.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР