Легендарният мексикански защитник Рафаел Маркес влезе в триото на великите.

...
Легендарният мексикански защитник Рафаел Маркес влезе в триото на великите.
Коментари Харесай

Рафа Маркес влезе в триото на великите

Легендарният мексикански бранител Рафаел Маркес влезе в триото на великите. Бившият защитник на „ Барселона “ се появи в 74-ата минута на терена против Германия и записа минути на пето следващо международно състезание.

Единствено сънародникът му Антонио Карбахал (вратар) и германецът Лотар Матеус бяха играли на толкоз мондиали. На пет международни е бил и италианският вратар Джанлуиджи Буфон. Но през 1998 година бе със статут на трети пазач и не влезе в игра.

Маркес възнамерява да се откаже от футбола незабавно след края на мондиала. Вече е на 39 години, а седем от тях прекара в „ Барселона “. С каталунците два пъти завоюва Шампионската лига и беше част от първия звезден отбор на Пеп Гуардиола. В последните два сезона Маркес играе в родния си клуб „ Атлас “, като продължи контракта си, с цел да се приготви за международното.

Пътят на бранителя до мондиала е най-тежък от всички 736 футболисти в Русия. По-труден от възобновяване на Мохамед Салах и битката на Пауло Гереро с допинг комисарите. На 9 август 2017 година Маркес бе упрекнат от американския департамент, че е забъркан в трафик на опиати. След месеци следствие делото беше замразено, само че играчът към този момент не може да влиза в Съединени американски щати.

Благодарение на „ Барселона “ Маркес стана най-успешният мексиканец в цялата история и остави Уго Санчес (бивша звезда на „ Реал “) зад тила си.

Мачът против Германия бе неговият №144 за „ ацтеките “. Очаква се след международното състезание Маркес да получи пост във федерацията или да започва политическа кариера. Всички в националния тим го назовават с прякора Ел Патрон, което в превод от испански значи Босът.
НАЙ-УСПЕЛИЯТ
Лотар Матеус е най-успелият от триото великани, играли на пет международни шампионати. През 1990 година като капитан на Германия той донесе купата и стана първият футболист с наградата за №1 в света на ФИФА.

Матеус дебютира на Мондиал 82, където Германия стигна до край. На идващото международно Бундестимът също се спъна чак в мача за купата. Последните два мондиала са кошмарни за Матеус. Той игра при загубата с 1:2 от България на четвъртфинал през 1994-а, когато ни вкара гол от дузпа. На същата фаза бе и последният му мач на международно четири години по-късно – 0:3 от Хърватия.

Снимка: Twitter
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР