Легендарният Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ по

...
Легендарният Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ по
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър: Война между САЩ и Китай може да доведе до унищожаването на човечеството

Легендарният Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на Съединени американски щати по време на ерата на президента Ричард Никсън, предизвести, че опасността от нуклеарно оръжие се прибавя към опасността от изкуствения разсъдък. Според него това може да докара до „ Нов Съден ден”. В началото на 70-те години, когато Съветският съюз беше основният зложелател на Америка, Кисинджър създаде стратегия за нормализиране на връзките сред Съединени американски щати и Китай. Целта му бе да принуди Кремъл да похарчи повече запаси за обезпечаване на източните си граници. Курсът на някогашния президент Доналд Тръмп, доказан в съвсем всички аспекти от Джо Байдън, обезврежда резултатите от политиката на съдействие с Китай. 97-годишният Кисинджър счита, че съперничеството сред двете суперсили крие повече опасности от Студената война със Съюз на съветските социалистически републики, написа вестник “Независимая газета “.

Говорейки на форума по интернационалните връзки в Седона, Кисинджър назова рецесията в връзките с Китай " най-големия проблем за Америка и света ". „ За първи път в историята има късмет човечеството да престане да съществува. Създадохме технология, която надминава всичко, което бихме могли да си представим преди 70 години “, споделя някогашният началник на американската дипломация, някогашен асистент на президента на Съединени американски щати по националната сигурност.

Кисинджър направи този коментар, откакто ръководителят на Пентагона Лойд Остин съобщи, че идната огромна война " ще бъде доста по-различна " от тази, която американците са водили преди. Бившият държавен секретар е склонен с това изказване. Той напомни, че по време на съветско-американската борба нуклеарните оръжия служат като сериозна опасност. Сега изкуственият разсъдък е прибавен към нуклеарните технологии. Китай и Съединени американски щати са водачи в тази област. Това още повече доближава опасността от „ Страшния съд “.

Използването на високи технологии в региона на изкуствения разсъдък значи, че индивидът и машината стават сътрудници и машините могат да придобият способността да вземат лични решения. „ В хода на боен спор сред високотехнологичните сили това ще има колосални последствия “, уверен е Кисинджър.

Той разви своите възгледи за актуалните връзки сред Съединени американски щати и Китай в изявление за немския вестник Welt. Кисинджър прикани западните държавни управления да блокират възхода на Китай, като в същото време поддържат мира сред Пекин и Вашингтон. Според него Америка би трябвало да реализира огромен прогрес в изкуствения разсъдък и да попречи на Китай да господства в бранша. На доктрина и двете страни имат благоприятни условия да завоюват надпреварата. Но те би трябвало да лимитират апетита си по някакъв метод. Съединени американски щати би трябвало да разполагат с надеждни средства за защита. „ Но в света на високите технологии Съединени американски щати би трябвало да се стремят към взаимно битие “, сподели някогашният държавен секретар.

Кисинджър откри за належащо да подлага на критика и Европейския съюз. Ако Европа се възползва от американско-китайското разделяне, това ще изостри борбата и ще задълбочи рецесията. „ Не съм последовател на кръстоносен поход против Китай, би трябвало да реализираме взаимно съгласие с тази страна “, сподели създателят на една от най-големите политически сензации през 70-те години - непредвиденото посещаване на Никсън в Пекин и срещата му с Мао Дзедун.

Естествено поражда въпросът дали хазяинът на Белия дом е подготвен да следва рекомендациите на известния анализатор. Прокитайските медии на Запад припомнят, че борбата сред Съединени американски щати и Китай е достигнала спешни мащаби при някогашния президент Доналд Тръмп. Джо Байдън би могъл да стабилизира обстановката. Но той, пренебрегвайки най-опасните аспекти от нея, продължи политиката на своя предходник.

Хонконгският вестник South China Morning Post написа, че Байдън изнесе тирада предходната седмица, в която дефинира режима в Китай като властнически. Президентът прикани депутатите да одобрят трилиони долари, нужни, с цел да поддържат Съединени американски щати наедно с Китай. Очевидно препоръките на Кисинджър не дават отговор на настоящия американски естеблишмънт. В Америка настроението към този момент е друго.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин дефинира речта на Байдън като осквернение и манипулиране на полезностите на демокрацията. Това е епизод от една безкрайна осведомителна война. По-сериозно е нещо друго. Китайското държавно управление утвърди отпущането на 1,4 трилиона $ за преустановяване на зависимостта на Китай от западните високи технологии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР