Легендарният футболист и треньор Димитър Пенев навършва 75 години днес.

...
Легендарният футболист и треньор Димитър Пенев навършва 75 години днес.
Коментари Харесай

Димитър Пенев на 75: Горд съм, че имам уважението на червени и на сини

Легендарният футболист и треньор Димитър Пенев навършва 75 години през днешния ден. Той ще е там, където е минал целият му живот - на стадиона. Пената ще изгледа от трибуните ЦСКА-София - Берое на " Армията ", а преди началото в негова чест ще се състои къса гала. Стратега даде изявление за " Тема спорт ", в което приказва за своя празник и за ЦСКА-София. Пената е роден на 12 юли, само че е записан на 12-и и чества точно на тази дата.
 ЦСКА-София също поздрави Димитър Пенев - Г-н Пенев, по какъв начин се чувствате на 75?
- Ех, отбивате ми млякото с този въпрос. Вмсто да създадем един празник или да организираме някой търг, ние се питаме такива работи. Годините нямат значение. Нека първоначално да поздравим и младите, и старите почитатели. Ще бъда още веднъж на мач, а пък най-хубаво ще е в случай че ЦСКА го завоюва и се класира за Европа. Иначе съм минал през доста неща - и като състезател, и като държавен треньор, и като човек, със фамилията също сме претърпели доста. Играл съм на три международни шампионати, а като селекционер завоювах бронз в Съединени американски щати. Следователно в гънките е останал много материал за мемоари. Аз обаче си мисля си мисля напред. Ето, в този момент е значимо " алените " да победят, за се успокои цесекарският двор. Стига негативи.
 Пресконференция за футболен шампионат в Албена с присъединяване на Димитър Пенев @@@
- Не е ли обаче обикновено цесекарският двор да е разтревожен, тъй като е привикнал ЦСКА да е първи?
- Има ги и тези неща. На всеки, който ми се обади да ми честити, първата му работа е да ме пита: " Какво става с ЦСКА? " Ами какво да става - има си ги тези стадии. Напред-назад. Дъждовете стопираха, времето утихна, няма наводнения, значи ще се оправим. Няма ужасно. Не е свършим футболът, че не сме първи. Важното е да си поддържаме тима, когато е на нагорнището. Нали знаете приказката за Настрадин Ходжа, който на слизане стоял на гърба на магарето, само че се казвал от горната страна му на изкачването… Това е, да пожелаем триумф на състезателите и треньорите. Малко шанс им би трябвало също, с цел да вкарат и да победят, само че ще се получат нещата. На треньора работата му е да ги подреди и да ги дръжка, както би трябвало. Пък и колкото разбори да се вършат, значимото е на терена по какъв начин си правят работата артистите. Въпросът е всички диригенти да се обединят. А не единият да свири на валдхорна, другият на тромпет, третият с акордеон и дас е чудим по какъв начин да стигнем до пеналта…
 @@@
- Сигурно една от огромните ви гордости е, че имате всеобщото почитание - на " червени ", на " сини ", без значение от клубната такъми?
- Това е по този начин, тъй като съм минал през всички стадии на играта и тъй като съм се изявявал на международни шампионати и като футболист, и като треньор. И в чужбина б ях на сложни места като Саудитска Арабия и Китай, в Кувейт пък ни караха да вървим с мустаци… Ясно си припомням първите стъпки като треньор. Мен ме отхвърлиха още на 31 години. Якимов още не беше навършил 30… подобен беше регламентът тогава, само че имах щастието да стана треньор на Димитровград в " Б " група. А по този метод видях първите стъпки на Христо Стоичков тогава в Харманли. Играхме един мач с тях, той ни вкара го и ме впечатли. Веднага споделих за него на Симо Манов и Стоян Йорданов и скоро по-късно го взеха в ЦСКА. Това ми е един от положителните мемоари, тъй като Ицо стана голям футболист.
 БФС поздрави Димитър Пенев - Кои са най-щастливите ви моменти?
- Най-щастливите са, когато се оженихме за близначките с Борето Гаганелов, Бог да го елементарни. Аз бях на 21, а той на 25. Още сме живи двамата с нея, само че баджанакът неотдавна си отпътува, светла му памет. Това са хубави мемоари. Разбира се, голяма наслада беше и четвъртото място на международното. Това малко ли е? В последните 20-ина години във футбол единствено си играем на прескочи магаре, повече не сме се класирали. Но това е ситуацията, времената са тежки, по-различни. Преди парите бяха малко, само че пък доста скъпи. А в този момент се взимат доста, само че и доста бързо се харчат. Вземеш един апартамент и край. Ако не си човек на някоя фигура да взимаш по-добри пари, в общи линии единствено съществуваш. Трудно е в България. Определено и с тази пандемия също е изнервено ситуацията, основава се малко суматоха за здравето. Всеки втори се тормози. Гледаме напред и това е. Нито ще си отидем първи, нито последни. Важно е всеки да остави някаква следа след себе си. Вярно, че е къса, само че да има нещо след него - като човек, като занаят… Сега да се надяваме ЦСКА ще ме зарадва на рождения ден, че да си отдъхнем малко. efbet Лига 31 кръг, неделя 12 юли  ЦСКА-София 21:00предстои  Берое
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР