Легендарният български войвода Петко Кирков-Киряков - Капитан Петко войвода е

...
Легендарният български войвода Петко Кирков-Киряков - Капитан Петко войвода е
Коментари Харесай

Капитан Петко войвода е предложен за почетен гражданин на Хасково

Легендарният български челник Петко Кирков-Киряков - Капитан Петко челник е препоръчан посмъртно за " почетен жител " на Хасково.

Това оповестиха от Общинския съвет, където е постъпило предлагането за почитане със званието от Граждански предприемчив комитет и " Независимо тракийско сдружение Доган Хисар ". То би трябвало да бъде гласувано на съвещанието на органа на локалното самоуправление на 31 юли.

В докладната се напомня, че революционната активност на Капитан Петко челник обгръща четирите съществени интервала от революционните битки на народа ни - хайдушкия, интервала до Освобождението, към Руско-турската освободителна война и македоно-одринския. В Хасково се намира и най-внушителния монумент от над 22-та паметника в страната на националния воин.

Сесията на Общинския съвет ще прегледа и гласоподава и второ предложение за званието " почетен жител ". То е за доцент доктор Георги Граматиков - историк, дълготраен шеф на Регионален исторически музей-Хасково.

Според импортираната информация , Граматиков е роден на 14 февруари 1943 година в ивайловградското село Покрован. Завършва философско-историческия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР