Легендарната „костенурка” на Volkswagen се произвежда вече 70 години, като

...
Легендарната „костенурка” на Volkswagen се произвежда вече 70 години, като
Коментари Харесай

Volkswagen слага край на легендата Beetle

Легендарната „ костенурка” на Volkswagen се създава към този момент 70 години, като от време на време се появяват клюки за нейното изпращане в пенсия. Моделът на два пъти беши спиран, само че по-късно се завръщаше в нов вид. В последна сметка обаче пристигна времето и за неговото отдръпване от сцената, като то бе доказано от компанията-производител. Тя пуска на пазара прощална версия на Beetle – Final Edition, с която ще бъде маркиран края на модела.

Официално производството на Beetle ще бъде прекъснато през юли 2019 година Сега то се реализира само в завода в Пуебла (Мексико), откакто в Европа моделът към този момент беше спрян. Според началник на американското поделение на Volkswagen – Хинрич Уебкин, появяването на четвърта генерация на „ костенурката” не стои на дневен ред пред компанията.
„ Нямаме проекти за заместител на Beetle. Слуховете за появята на хибридна или електрическа версия на модела са мечти. Все отново в никакъв случай бе бива да се споделя „ никога”, защото в автомобилната промишленост всичко е възможно”, разяснява Уебкин.
Финалната серия ще се предлага в трите общоприети за Beetle цвята - Pure White, Deep Black Pearl, Platinum Grey, както и в два ови - Safari Uni и Stonewashed Blue. Моделът ще бъде наличен като хечбек и каблиолет, като откритата версия може да получи покрив в обособен цвят – кафяв.

Последният Beetle ще бъде дотъпен в две равнища на обоудване – SE и SEL, като в първия са включени хромирани детайли, огледала в цвят на каросерията и нагряване на система за напръскване на вода от чистачките. При второто към този момент са налице биксенонови фарове, светодиодни дневни светлини и 18-цолови джанти (при SE те са 17-цолови).
Бутонът за стариране на мотора, мултифункционален волан, педали от неръждаема стомана и двузонов климатик влизат в по-високото равнище на оборудваве. Машините са снабдени с мултимедийна система Composition Media (SE) и Discover Media (SEL), като втората се добавя от премиум-аудиосистема Fender. Стандартна е системата за надзор на слепите зони, до момента в който при равнище SEL има и сензори, подпомагащи паркирането.

Двигателят за последната „ Костенурка” е 2,0-литров с турбо, разрастващ 176 к.с. и 250 Нм въртящ миг. Той се съчетава с 6-степенна автоматизирана скоростна кутия. Цените на прощабния Beetle започват от 23 940 $ за хечбека SE и стигат до 30 890 за кабриолета SEL.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР