Легендарната българска баскетболистка Пенка Стоянова бе приета посмъртно в Залата

...
Легендарната българска баскетболистка Пенка Стоянова бе приета посмъртно в Залата
Коментари Харесай

Приеха посмъртно Пенка Стоянова в баскетболната Зала на славата

Легендарната българска баскетболистка Пенка Стоянова бе призната посмъртно в Залата на славата на международната федерация ФИБА. Това се случи на онлайн гала, а с изключение на Стоянова такава чест получиха още единадесет огромни имена в баскетбола.

Стоянова напусна този свят на 69-годишна възраст на 16 август 2019 година след дълго боледуване.

Родена е през 1950 година в Карлово, а във визитката ѝ личат впечатляващи триумфи, както у нас, по този начин и на интернационалната сцена. Всъщност Стоянова е първата българска баскетболистка, играла професионално в чужбина. От 1981 до 1983 година е играч на италианския " Рома ". Включвана е в символичните петици на Европа от вестник " Кориере дело спорт ".

С тима на " Марица " Пловдив тя е трикратна шампионка на България - 1971, 1973 и 1974 година с треньор Тенчо Начев. По четири пъти е сребърна и бронзова медалистка в шампионата на България. С родния си клуб е и два пъти финалист за купа " Лиляна Ронкети " – през 1979 година и 1980 година

Влиянието на Стоянова върху националния тим е голямо. Тя е била капитан на отбора във всички възрастови групи. За женския народен отбор има 580 мача, а в интервала 1974 - 1981 година носи капитанската лента.

Легендарната баскетболистка е сребърна медалистка от олимпийските игри в Москва, през 1980 година, и бронзова от Монреал 1976 година Участва на 8 европейски шампионати. Част е от тимовете, който печелят сребърен орден от шампионата във Варна през 1972 година и бронзов от Клермон Феран през 1976 година

Има 8 първи места от присъединяване в 12 балканиади и още 2 трети места на юношески фестивал и универсиада. Три пъти (през 1972, 1976 и 1981 г.) е включена в Сборния тим на Европа, на който е и капитан.

През 2007 година е включена в листата на ФИБА от 35 състезатели, съдействали за развиването на международния баскетбол през второто петдесетилетие на 20-ти век.

Стоянова е втората българка в Залата на славата, след Ваня Войнова, която бе призната в Пантеона на баскетбола също посмъртно през 2007 година

Преди две години в Китай в Залата на славата на ФИБА влезе и и Атанас Голомеев.

България има представители и измежду легендите в съдийството в Залата на Славата в лицето на Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР