Легенда на Нотингам и Ливърпул: Къде сте, журналисти? Лицемерието поддържа

...
Легенда на Нотингам и Ливърпул: Къде сте, журналисти? Лицемерието поддържа
Коментари Харесай

Гробно мълчание в Англия след прекратения мач за расизъм

Легенда на Нотингам и Ливърпул: Къде сте, публицисти? Лицемерието поддържа расизма жив



Медиите в Англия резервираха гробно безмълвие и не демонстрираха никакво отношение към случая на проявен расизъм на срещата от четвъртия квалификационен кръг на Купата на Англия сред Харингей Бороу и Йовил. Двубоят бе преустановен поради расистки викания. Гостите от Йовил водеха с 1:0, когато дуелът бе спрян в 64-ата минута. Единственият гол падна от дузпа, която бе в основата на проблемите. Имаше дълго закъснение преди да бъде изпълнен наказателният удар. Малко откакто Рис Мърфи се разписа от бялата точка, дуелът бе спрян. 35 минути по-късно бе оповестено, че мачът е преустановен, а повода е расистки викания към камерунския вратар на Харингей Дъглас Паятат, който даже е бил наплют от почитатели на гостите.

Медиите на Острова незадълбочено щрихираха случая, откакто всеобщо оплюха България след европейската подготовка с Англия в понеделник, прекратена два пъти поради нацистки лозунги и расистки викания от страна на петдесетина български почитатели. Медиите на Острова нададоха писък до небесата и жигосаха страната ни като расистка. Разгромният резултат от 6:0 за Англия остана надалеч на назад във времето, с цел да се даде воля на нервността към расизма, разпалена на Албиона надалеч преди първия съдийски сигнал. Темата зае челно място във всички английски медии, а заглавието в Дейли Мейл гласеше: Лъвове – Животни 6:0. Това е висша демонстрация на расизъм, защото с 6:0 паднаха футболистите ни, а не почитателите, което значи, че изданието назовава футболистите ни „ животни “. Достатъчен мотив за реакция и от наша страна.

Дейли Мейл отделя материал на расисткия случай в мача за Купата на Англия, само че той е прикрит много по-надолу от водещите. Далеч по-важни са първата загуба на Реал Мадрид в Ла Лига, проблемите в Манчестър Юн и предстоящата промяна на Солскяер с Масимилиано Алегри, първият край на тенисиста Анди Мъри от 9 месеца, фундаменталната победа на Манчестър Сити против Кристъл Палас и други сходни. Класически образец на двоен критерий. Всъщност Дейли Мейл употребява случая, с цел да върне лентата и да напомни за мача на стадион „ Васил Левски “ със съответните фотоси на нацистките поздрави на български почитатели. Както и да означи за оставките на Боби Михайлов, Красимир Балъков и целия Изпълком на БФС. Припомняме, че изданието отдели водещ материал на групировката, обвързвана с Локомотив Пд „ Лаута Арми “, жигосала я като една от най-големите футболни несгоди в Европа, с 25-годишна история на жестокости и принуждение /?!/.

Гардиън също е отхвърлил казуса като нищожен, като материалът за въпросния мач е единствено информативен. Все отново е предадена „ дълбоката угриженост “ на Английската футболна асоциация, която твърди, че във футбола няма място за дискриминация. Вместо да обърне по-сериозно внимание на расистките изстъпления, изданието подчертава върху Световната купа по…ръгби. Мирър е отделил по-сериозно внимание на случая, само че още веднъж без никаква позиция на медията. Във Футбол 365 пък няма нито ред.

Може би най-точната оценка за протичащото се на гордия Албион дава легендата на Нотингам Форест и Ливърпул Стан Колимор. Бившият британски национал не остана безразличен към двуличието и равнодушието на локалните медии поради двойния им критерий към казуса. Ето какво написа Колимор в Туитър:

„ 5 минути след мача с България всеки огромен ефирен оператор и публицист изпита омерзение. Навсякъде беше: „ Ние сме отвратени от този акт! “. След прекъсването на мач в Англия поради расизъм, къде са същите радио и телевизионни публицисти? Това е лицемерието, което поддържа расизма жив! “

Същият този Колимор отхвърли покана от локална телевизия да разяснява расизма на мача България – Англия с претекста, че желае да приказва за футбол./ Трафик Нюз

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: