Леденият шелф на антарктически ледник, който възпира разпадането му на

...
Леденият шелф на антарктически ледник, който възпира разпадането му на
Коментари Харесай

Леденият шелф на антарктически ледник се топи все по-бързо

Леденият шелф на антарктически хладилник, който възпира разпадането му на ледени парчета, се топи все по-бързо и се разделя на огромни айсберги, оповестява Българска телеграфна агенция.

Топенето на ледения шелф на ледника Пайн айлънд се форсира от 2017 година насам и учените се тревожат, че поради климатичните промени разпадането на ледника може да настъпи по-бързо от предстоящото до момента в границите на няколко века.

Плаващият мразовит шелф работи като запушалка за бързо топящия се хладилник и предотвратява откъсването на огромни ледени маси, които да се движат свободно в океана.
Леденият шелф е изгубил към 20 км за интервала 2017-2020 година, сочат резултати от проучване, оповестено в сп. "Сайънс адвансис ".

Шелфът е сниман и на видео от европейски сателит, който прави фотоси на всеки шест дни. "Можете да видите по какъв начин обособени елементи се отделят от него ", сподели ръководителят на проучването Йън Джогин от университета на Вашингтон.

"Досега сме изгубили евентуално към 20 на 100 от шелфа ", сподели още той. За интервала на проучването са регистрирани три случая на отделяне на огромни айсберги с дължина към осем километра и широчина над 35 километра, които след това ще раздробяват на по-малки парчета, сподели Джогин.

Ледникът Пайн айлънд е най-бързо топящият се хладилник в Антарктика и по тази причина буди паника измежду учените дружно с ледника Туейтс. Пайн айлънд съдържа 180 трилиона тона лед, еквивалент на половин метър повишаване на морското ниво.

"Пайн айлънд и Туейтс ни тревожат най-силно, тъй като се разпадат и съгласно моделите ще бъдат последвани от останалата част на западна Антарктика ", сподели Исабела Великоня от университета на Калифорния, която не взе участие в проучването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР