Лечението е напълно анонимно и безплатно, гарантира специалистът от УМБАЛ

...
Лечението е напълно анонимно и безплатно, гарантира специалистът от УМБАЛ
Коментари Харесай

Световен ден против СПИН – 1 хапче стига

Лечението е изцяло анонимно и гратис, подсигурява експертът от УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив доцент доктор Иван Балтаджиев 

„ Преди години хората се постановяваше да пият по една шепа медикаменти. Днес е нужна единствено една таблетка. Това е цялото лекуване за ХИВ. Гарантира ти, че ще си имаш деца и че няма да заразиш някого, в случай, че пациентът приема постоянно предписаната терапия “, заяви началникът на Сектора за пациентите с добита имунна непълнота на УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив доцент доктор Иван Балтаджиев във връзка Световния ден за битка със СПИН.

Пациентите се изследват и лекуват в цялостна анонимност, имената им са заместени от кодове.

Преди години инфектираните с ХИВ са били главно младежи, защото не било измислено лекуване. Когато един младеж се болести, нямало е с какво да бъде лекуван, до момента в който в днешно време заради гражданска война в лечението, хората живеят до доста късна възраст с ХИВ. Доц. Балтаджиев твърди, че тези хора, с помощта на лечението, не се разграничават по нищо друго от останалите хора. Те водят естествен метод на живот. Вирусът става неоткриваем в кръвта и индивидът не е инфектиран.

Жените, които са инфектирани с ХИВ и одобряват медикаментите си постоянно са негативни и раждат бебета, които също не носят болестта. “Вече 5 дами са родили здрави бебета за тази година. Преди 20- 30 години хората са умирали млади ”, споделя доцент Балтаджиев, само че поради това, че към този момент има лекарство, възрастта повишена.

Лечението за ХИВ е скъпо, само че се поема напълно от Министерството на здравеопазването. Няма никакво значение здравноосигурителният статус на пациента, без значение дали е обезпечен или не е обезпечен, не заплаща безусловно нищо. Лекарствата се одобряват от пациентите и ХИВ се лекува само в университетските лечебни заведения. Такива има единствено в Пловдив, София, Стара Загора, Варна и Плевен, като всеки пациентът самичък избира в кой център и град да се лекува.

Доц.Балтаджиев изяснява, че актуалните лекарства дават години пълностоен живот до късна възраст.
Преди ролята на лекаря беше по какъв начин да избави пациента да не почине, в днешно време казусът е да се лекуват съпътстващи заболявания на инфектираните от СПИН – високо кръвно, диабет, бъбреци, ставни болки. Фокусът се измести да се лекуват възрастовите обичайни заболявания.

Ваксина против СПИН към момента няма утвърдена, макар че Европа и Съединени американски щати работят от години в тази тенденция.

Специалистът споделя, че заболяването СПИН е разказана 1981 година измежду млади мъже хомосексуални в Съединени американски щати. А самият вирус е изолиран две години по-късно през 1983 година от два паралелни екипа – проф. Монтание във Франция и проф. Гало в Съединени американски щати. Двамата по едно и също време откриват вируса. Дълги години ХИВ е била смъртна присъда, без лекуване. Първите медикаменти против ХИВ са измислени преди 30 години.

Заразяването с ХИВ става единствено по два метода – по сексуален и кръвен път.  От СПИН не може да се болестите с прегръдка, с целувка, с здрависване, с контакт. Пациентите с ХИВ не са прокажени. Те нямат забележими белези, че са заболели, изяснява експертът.

Доц. Балтаджиев първо акцентира разликата сред ХИВ и СПИН. ХИВ е Human Immunodeficiency Viruses – Човешки имунодефицитен вирус, който нападна имунната система и пациентът елементарно може да се болести с по този начин наречените опортюнистични инфекции, като менингит, пневмония, туберкулоза. Когато тези инфекции, паралелно с ХИВ, застигнат пациента, приказваме към този момент за Синдромът на добитата имунна непълнота – СПИН.

В Клиниката са попадали доста тежки случаи, по тази причина съветът на доцент Балтаджиев е честите профилактични прегледи.

Превенцията е съществена за предотвратяване от ХИВ. Винаги би трябвало да се прави протектиран секс и хората употребяващи инжекционни опиати –  да употребяват самостоятелни игли.

=ЦИФРИ И ФАКТИ=

Над 320 са записаните случаи на ХИВ положителни в Сектора за пациентите с добита имунна непълнота на УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив.

Има кабинет за ХИВ, пациентът идва един път в месеца, всеки месец, взима си рецептата, получава си медикаментите от болничната аптека, и си ги пие у дома. Това подсигурява един изцяло естествен метод на живот.

В РЗИ Пловдив има Кабинет за гратис и анонимно проучване за ХИВ. Всеки, който има подозрение е хубаво най-малко един път или два пъти в годината да се изследва.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР