Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в бургаското село

...
Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в бургаското село
Коментари Харесай

Интересно! Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в село Баня

Лечебница за ранени костенурки ще бъде построена в бургаското село Баня. Изграждането на болничното заведение към този момент е в ход. От единствения по рода си у нас рехабилитационен център обаче незабавно имат потребност от още средства за довършването на помещението. Къде и по какъв начин зимуват ранените костенурки описват от Нова телевизия.

Когато есента оголи дърветата, паднат първите слани и температурите се намалят, костенурките се заравят подземен. Това са създали и многочислените пациенти в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки. Ива Лаловска ни демонстрира зимовището - особено самостоятелен сектор с горска шума, където повече от 30 костенурки към този момент спят зимен сън.

" След като всички са влезнали и са се заровили, ние затваряме, с цел да не излизат. По време на зимен сън не би трябвало да излизат, тъй като губят сила и става неприятно за тях ", изясни тя.

В центъра в село Баня се лекуват над 300 костенурки годишно. Обгорени при пожари, ударени от коли, земеделска техника или потърпевши от човешка ръка. Заради раните си някои остават тук вечно. Тези с най-тежките провали имат потребност от непрекъсната грижа и няма по какъв начин просто да бъдат оставени в зимовището. Докато се построи профилирана амбулатория, те по насила са настанени в залата за презентации на центъра.

" Залата не е пригодена за това. На нас ни е потребност операционна, маса за операции ", уточни Лаловска.

Всичко това към този момент се прави на няколкото училищен маси, споделя Ива, до момента в който сменя превръзката на ранена от автомобил костенурка. " Част от черупката ѝ липсва, поради което не можем да я пуснем. В природата костенурки с изчезнала част стават жертва на хищници. Тя няма механизъм да се оправи по различен метод с неприятеля. Костенурките са доста издръжливи. Виждала съм такива с рани, несъвместими с живота. Вероятно имат невисок предел на болката ", счита тя.

Строежът на по този начин нужната болница е в ход. Събраните досега средства от донори обаче не стигат. Затова от центъра търсят помощ. Всеки би могъл да подкрепи построяването на лечебницата. Начините са посочени на сайта на организацията и в нейната Facebook страница.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР