Лечебните заведения в момента се справят с повишения натиск, който

...
Лечебните заведения в момента се справят с повишения натиск, който
Коментари Харесай

Каназирева: Стигнахме платото на заболеваемостта, но броят н...

Лечебните заведения сега се оправят с покачвания напън, който се регистрира през последните седмици като се обезпечава инсталация, О2 и защитни средства в коронавирус отделенията. Това стана ясно на извършения Медицински щаб при регионалния шеф Дани Каназирева, на който участва и заместник-министърът на опазването на здравето инж. Слави Пачалов.

Той заяви, че в здравното министерство прецизно се следи обстановката с нуждата от медицински О2 в лечебните заведения и се реагира неотложно, с цел да се задоволи потребността във всяка едно лечебно заведение в страната.

Според лекарите и шефове на най-големите лечебни заведения в региона сега се намираме в платото на третата вълна от заболеваемост, само че се усилва броят на приетите в болница и на по-тежките случаи на кислородна терапия. По данни на РЗИ заболеваемостта в Пловдив и региона е 586.1 на 100 хиляди души.

„ Към днешна дата приетите в болница с коронавирус към този момент са 1050, което е повече от лекуваните през ноември, когато имахме внезапен скок на заболеваемостта. 289 са свободни кревати, от които 18 интензивни, заяви Каназирева. По думите й се усилват и повикванията към Спешна помощ, както и признатите в лечебни заведения.

През миналото денонощие екипите на Спешна помощ са дали отговор на 248 случая, от тях 69 свързани с коронавирус. Хоспитализирани са 3 заболели в региона и 32 в Пловдив, оставени на домашно лекуване са 34 души.

Според лекарите се следи наклонност към рухване на възрастовата граница на инфектираните, както и на признатите с затруднения в лечебните заведения.

Областният шеф разяснява пред заместител –министъра, че организацията на регионално равнище работи добре повече от година и са ангажирани 20 лечебни заведения, половината частни. Прави се всичко допустимо всеки един болен да получи лекуване.

„ Медицинският щаб поддържа непрекъсната връзка сред лечебните заведения, РЗИ и Спешна помощ, а с помощта на Информационната ни система за наличните кревати в действително време, успяхме да улесним хоспитализациите. Благодаря на всички, които са на първа линия и макар умората не престават да се грижат безрезервно за болните, добави Каназирева.

От своя страна зам.-министър Пачалов заяви, че до дни лечебните заведения в страната ще получат в допълнение защитни дрехи –гащеризони, маски висок клас и други персонални защитни средства. За всички работещи в Спешна помощ ще бъдат доставени пулсоксиметри. От уредите ще получат също по този начин имунизационните центрове и лечебните заведения.

От РЗИ оповестиха, че в региона продължава имунизацията, като над 30 хиляди поданици на региона към този момент са ваксинирани.

За миналото денонощието 334 са новоинфектираните, а оздравелите 87. Към днешна дата 5502 поданици на региона са под карантина, на домашно лекуване са 5922. За последните 24 часа са умряли 10 души на възраст от 42 до 84 години, всичките са имали съпътстващи болести.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР