Лаура Кьовеши пристига днес в България. Европейският главен прокурор ще

...
Лаура Кьовеши пристига днес в България. Европейският главен прокурор ще
Коментари Харесай

Янаки Стоилов организира по-широк дебат за прекрояването на т.нар. съдебна карта

Лаура Кьовеши идва през днешния ден в България. Европейският основен прокурор ще има среща в Министерство на правораздаването със служебния министър проф. Янаки Стоилов. С прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Кьовеши ще разиска попълването на европейските делегирани прокурори, които да проверяват злоупотребите с евросредства.

Очевидно, че тематиката за попълването на българските делегирани европейски прокурори ще бъде съществена тематика на диалог. Това стана от проф. Янаки Стоилов, който сподели, че по време на среща с европейските правосъдни министри, на която е участвал Кьовеши е повдигнала въпроса, че страните би трябвало да попълнят броя на авансово плануваните делегирани прокурори.



Кьовеши ще се срещне и с основния прокурор Иван Гешев, по чиято покана идва в България. На срещата се чака да обсъдят взаимоотношението в следствието на злоупотреби с евросредства.

Утре в 12:00 часа в Дома на Европа Лаура Кьовеши ще даде малко изказване пред медиите и ще отговори на въпроси.

Правосъдният министър Янаки Стоилов разяснява тематиката за прекрояването на така наречен правосъдна карта, т.е. предлагането да бъдат закрити районните съдилища, в които работят до 3-ма съдии и те да станат териториални поделения на близки до тях, по-големи районни съдилища.

Проф. Стоил разяснява, че през изтеклите две седмици е имал редица срещи, както със Съюза на съдиите, по този начин и с адвокатурата и други представители на правните специалности, на които всчики са изразили своите терзания, че ще бъдат закрити районни съдлища. Според Стоилов това би довело до ограничение на достъпа до правораздаване на хората.

По тази причина Янаки Стоилов провежда и по-широк спор в Съдебната палата при започване на идната седмица, с цел да се търси най-правилното решение.

" Има доста спонтанни прояви в страната и аз считам, че този въпрос не може да бъде решаван ведомствено, тъй като той визира подсъдността. Той визира достъпа и успеваемостта на правораздаването. Тези въпроси би трябвало да бъдат обсъждани по-задълбочено и сложно и не могат да бъдат въведени в деяние без нужните законодателни промени ", сподели служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР