Лаура Кьовеши © Анелия Николова Първият европейски главен прокурор Лаура

...
Лаура Кьовеши © Анелия Николова Първият европейски главен прокурор Лаура
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург заради отстраняването й през 2018 г.

Лаура Кьовеши

© Анелия Николова Първият европейски основен прокурор Лаура Кьовеши завоюва дело против Румъния в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург поради нарушени права при освобождението й като шеф на Националната дирекция за битка с корупцията (DNA). (Решението на съда по делото Кьовеши против Румъния можете да видите тук.)

Кьовеши бе отстранена предварително през 2018 година по време на втория си мандат - след офанзива от министъра на правораздаването и изпълнителната власт и макар опълчването на прокурорската гилдия на румънския Висш правосъден съвет. Основната причина за отстраняването й, установи Европейски съд по правата на човека, са нейните обществени изявления, съдържащи рецензии към предлагани от държавното управление закони, свързани със правосъдната власт, както и наказателните следствия, свързани с тези промени - по обвинявания за корупция, осъществена от членове на държавното управление. В това число влизат и изявления по закони, препоръчани от самия министър на правораздаването, и следствия за корупция във връзка със законодателния развой.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Причините за отстраняването на Кьовеши стават ясни от отчет на министъра на правораздаването за ръководството на DNA под нейно управление. В него особено се акцентира, че министърът се основава и на обществените изказвания на Кьовеши, а аргументите, изложени в настояването му за уволняване, са професионалните й мнения по разнообразни проблеми.

Европейски съд по правата на човека приема, че е било нарушено правото на Лаура Кьовеши на обективен правосъден развой и свободата на изложение. Самото решение съдържа доста мощен разбор за правото на прокурора на свободно изложение на мнение в публичния спор по значими тематики като законодателство и права на индивида, без да се притеснява от външен и вътрешен напън.

Европейски съд по правата на човека излага кардиналната си позиция, че от представителите на правосъдната система се дължи преданост и поверителност, като даже вярна информация би трябвало да се популяризира с сдържаност и меродавност. Същевременно съдът акцентира, че въпросите на законодателството за действието на правосъдната система са от висок публичен интерес и се употребяват от висока степен на протекция в подтекста на свободата на изложение, в това число и когато въпросът има политически последствия.

В случая Кьовеши се е възползвала от законните си пълномощия да стартира следствия за корупционни закононарушения, осъществени от членове на държавното управление във връзка със мощно оспорвани законодателни актове, както и да осведоми обществеността за тези следствия, споделя Европейски съд по правата на човека. Съдът цитира и рекомендация (REC (2000) 19 на Комитета на министрите на Съвета на Европа, че прокурорите би трябвало да имат право да вземат участие в обществени полемики по въпроси, свързани със закона, правораздаването и поощряване и отбрана на правата на индивида. И отбелязва, че изключително значимо с оглед позицията, заемана от Кьовеши, е нейното мнение за законодателни промени, засягащи правораздаването.

" Този случай следва да се разграничава от други сходни, при които главният въпрос е бил за нуждата да се отбрани от разрушителни офанзиви доверието на обществото в правосъдната система " , подчертава съдът. Публично изразените от Кьовеши възгледи и изказвания не съдържат похищения против други членове на правосъдната система, нито са съдържали рецензии във връзка с дейностите на правосъдната власт по висящи производства. Тя е подлагала на критика законодателните промени, засягащи правосъдната система, освен това от строго професионална позиция. Такъв тип изказвания се употребяват с висока степен на отбрана на свободата на изложение, се споделя в претекстовете.

Предсрочното преустановяване на мандата на Кьовеши поради позициите й има силата да окаже вцепеняващ резултат върху другите членове на правосъдната власт - съдии и прокурори, споделя Европейски съд по правата на човека в претекстовете си.

Кьовеши не е желала компенсации за вреди по това дело.

По него са показани и признати мнения на две авторитетни интернационалните неправителствени организации - The International Bar Association`s Human Rights Institute (основната правозащитна организация на " Отворено общество " Ню Йорк) и Helsinki Foundation for Human Rights, които са напълно в отбрана на правото на прокурорите да вземат участие в обществения спор без боязън от напън и интервенция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР