Латвия удължи срока на извънредното положение по границата си с

...
Латвия удължи срока на извънредното положение по границата си с
Коментари Харесай

Латвия отново удължи извънредното положение по границата с Беларус

Латвия удължи периода на изключителното състояние по границата си с Беларус до 10 ноември на фона на продължаващия към този момент година спор по отношение на прекосяването на мигранти и на засилените опасения по отношение на войната на Русия в прилежаща Украйна, съобщи ДПА.

Вчерашното решение на държавното управление значи, че изключителното състояние остава в действие към този момент съвсем година. То беше въведено за първи път, когато хиляди мигранти се пробваха да преминат външните граници на Европейския съюз като прекосят в балтийските републики и Полша. Европейски Съюз упрекна властническия беларуски президент Александър Лукашенко, че съзнателно транспортира до Минск хора от спешни райони, с цел да ги вкара незаконно в Европейски Съюз и да дестабилизира Запада.

Удължаването на изключителното състояние ще разреши на латвийските гранични служби да продължат да връщат назад мигрантите, които са влезнали нелегално в страната от Беларус. По данни на латвийското министерство на вътрешните работи броят на противозаконните прекосявания е намалял ненапълно, само че граничните чиновници към момента откриват мигранти, които се пробват да влязат в Латвия от Беларус.

Смята се, че войната на Русия в Украйна е спомагателен фактор за решението, защото Латвия граничи с Русия и Беларус, която е съдружник на Москва.

Официални данни, оповестени от управляващите в Рига, демонстрират, че граничните чиновници са предотвратили съвсем 6800 опита на мигранти да преминат нелегално границата, откогато през август 2021 година за първи път беше оповестено изключително състояние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР