Лаптопите с Arm процесори навлизат на пазара, благодарение най-вече на

...
Лаптопите с Arm процесори навлизат на пазара, благодарение най-вече на
Коментари Харесай

Arm процесорите за лаптопи с двукратен ръст тази година


Лаптопите с Arm процесори навлизат на пазара, посредством най-много на Apple и нейния чип M1
(снимка: Apple)

След като продажбите на Arm процесори за преносими компютри скочиха  девет пъти през 2020 година, анализаторите от Strategy Analytics предвиждат по-нататъшен напредък в този сегмент от пазара . Очаква се приходите да се утроят през 2021 година, достигайки 949 милиона $.

Двукратно нарастване се предвижда и в доставките на Arm процесори за преносими компютри. Strategy Analytics чака чиповете с Arm архитектура да заемат над 10% от световните доставки на процесори за преносими компютри тази година. Най -големите играчи във връзка с приходите ще бъдат Apple, MediaTek и Qualcomm.

Почти 80% от приходите ще отидат при Apple, с помощта на чипа Silicon M1 Arm, който се употребява в компютрите на компанията. Тайванската MediaTek, водач в сегмента на процесорите Arm за хромбуци, се обрисува като подгласник на Купертино с 18% пазарен дял.

Що се отнася до Qualcomm, макар тесните връзки с Microsoft и операционната система Windows, американският чипмейкър към момента няма триумфи на пазара за преносими компютри. Strategy Analytics предвижда, че делът на Qualcomm в сегмента няма да надвиши 3%.
още по тематиката
Qualcomm влага съществено в разширение на наличието си на пазара на компютри и тази година закупи Nuvia за 1,4 милиарда $, само че резултатите от вложенията ще станат забележими едвам през 2023 година В кратковременен проект анализаторите предлагат на Qualcomm да се концентрира върху сегмента на хромбуците и да се опита да завоюва част от каузи на MediaTek.

Strategy Analytics счита, че в случай че производителите на Arm-базирани процесори за компютри желаят да се конкурират по-ефективно с Intel и AMD, главните играчи на пазара за x86 чипове, те ще би трябвало да усилят вложенията си в програмен продукт и брандиране.

Същевременно, TrendForce предвижда, че тази година световните доставки на портативни компютри ще се усилят с 16,4% до 240 милиона броя. Сред факторите, допринасящи за позитивната динамичност, специалистите означават стартирането на нови модели с Windows 11 и процесори Intel от последващо потомство.

Хромбуците, които бяха една от движещите сили на компютърната промишленост през първата половина на годината, в този момент се търсят по-слабо, заради стесняване на отдалеченото образование и насищането на пазара. Очаква се през 2021 година да бъдат доставени 36 милиона мобилни компютри от тази категория.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР