Land Rover официално представи новото трето поколение на Range Rover

...
Land Rover официално представи новото трето поколение на Range Rover
Коментари Харесай

Range Rover Sport променя представите за спортен всъдеход

Land Rover публично показа новото трето потомство на Range Rover Sport. Всъдеходът беше създаден дружно с флагмана Range Rover, показан през предходната година, като получава огромна част от неговите технологии и елементи, само че сред двата автомобила има основни разлики.

Според основния дизайнер на Jaguar Land Rover Джери Макговърн, представен от Automedia.bg, новият модел е " съвременен и напредничав, като изцяло трансформира визиите за спортния разкош ". Той напомни, че точно английският производител сътвори изцяло нов сегмент на пазара при излизането на първото потомство през 2005 година, като проправи пътя за други два модела на марката - Evoque и Velar.

Както при всички модели на Land Rover, дизайнът на новия Range Rover Sport е еволюция на предходния модел, запазвайки късите надвеси и стръмно наклонените прозорци начело и откъм гърба. Разстоянието сред двете оси е увеличено със 75 мм по отношение на предшественика, само че все пак колата наподобява по-изискана и елегантна. Дигиталните LED светлини в предната част са най-тънките, инсталирани в миналото на Land Rover, до момента в който откъм гърба се залага на непрекъсната светлинна лента.

Интериорът на всъдехода е планиран да бъде по-ориентиран към лидера от този на " баткото " Range Rover. Воланът е същият, само че позицията на сядане е с 20 мм по-ниска. Централната подпора се издига нагоре в арматурното табло, на което е инсталиран 13,1-инчов закривен екран от информационно-развлекателната система Pivi Pro на JLR. Има и обособен 13,7-инчов екран на приборния панел на лидера. Системата се актуализира безжично, като може да работи с Apple CarPlay, Android и Amazon Alexa.

Топ версията на новия Sport ще се задвижва от 4,4-литровия бензинов V8 мотор с двойно турбо на BMW, разрастващ мощ 532 к.с., с помощта на който ускорението от 0 до 100 км/ч ще лишава едвам 4,5 сек. От английската компания показват, че търсенето на коли с V8 мотори пораства и имат вяра, че този вид ще бъде сполучлив.

Големи очаквания се разпореждат и на новия plug-in хибрид (PHEV). В най-мощната си настройка той разчита на 6-цилиндров бензинов мотор Ingenium, работещ в композиция с електромотор с мощ 142 к.с. и батерия с потенциал 38,2 кВт/ч. Съвкупната мощ на задвижващата система е 510 к. с., като ускорението от 0 до 100 км/ч е за 5,4 сек., а пробегът единствено на електричество - 110 км.

В гамата на модела ще попаднат още модификации с лека хибридна система, работеща с 48-волтов стартер-генератор. Те употребяват упоменатия 6-бензинов мотор Ingenium за версията P400 или 6-цилиндрови дизели за D300 и D350. На по-късен стадий ще се появят две нови версии - напълно електрическа, която ще излезе през 2024 година, както и SVR. Подробности за тях не се разкриват, само че е известно, че SVR още веднъж ще разчита на V8, до момента в който електрическият вид евентуално ще се задвижва от агрегат на колегата BMW, който се слага на iXM60. Това значи мощ от 620 к.с.

Новият Range Rover Sport е построен на новата платформа на JLR, известна като MLA-Flex, която също се употребява и за Range Rover. От компанията показват, че тя е с 35% по-голяма неотстъпчивост на извъртане по отношение на предходния модел, което разрешава потреблението на нови технологии и настройки на шасито. Той е оборудван с електронна функционалност за деен надзор Dynamic Response Pro, която се зарежда от 48-волтова система и може да трансферира оптималния въртящ миг на всяка ос, като по едно и също време с това управлява ситуацията на каросерията и обезпечава успокоение в завоите.

Едновременно с това всъдеходът е оборудван с въздушно окачване от ново потомство, което за първи път разполага с пневматични пружини с превключваем размер. За допустимо най-хубава реакция автомобилът " следи " пътя пред себе си, употребявайки навигационни данни, с цел да се приготви за прекосяването през идните завои.

Новият Range Rover Sport има система за векторизация на въртящия миг и електронен диференциал, които също усъвършенстват държанието в завоите. Кормилната система разрешава завиване на 7,3 градуса на колелата на задната ос, което усъвършенства маневреността при малка скорост, както и стабилността при огромна.

Всъдеходът е екипиран с най-новата система Terrain Response 2 на Land Rover, която разчита на адаптивен крузконтрол за офроуд. Шофьорът може да избира сред 4 разнообразни настройки, а системата надлежно контролира скоростта така, че лидерът да може да се концентрира върху ръководството.

Доставките на новия Range Rover Sport ще започват през есента, като цените ще стартират от €92 600. Това е с €16 800 повече от напускащия пазара модел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР