Лабораторни тестове, направени след масовото измиране на риба в река

...
Лабораторни тестове, направени след масовото измиране на риба в река
Коментари Харесай

Анна Москва: В пробите от водата на река Одер не е открит живак

Лабораторни проби, направени след всеобщото измиране на риба в река Одер, са разкрили повишени равнища на сол във водата, само че не и на живак. Това съобщи през днешния ден полската министърка на климата и околната среда Анна Москва, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Министърката сподели, че анализите на проби от водата, взети и в Полша, и в Германия, са посочили високо равнище на сол .

"Никакъв живак не бе открит. Анализите, направени и от двете страни на границата, демонстрират високо наличие на сол ", съобщи министърката и добави, че в ход са цялостни токсикологични проучвания на проби от водата.

По-рано през седмицата в някои немски медии се появиха информации, че водите на реката може би са били отровени с живак.

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели през вчерашния ден, че огромни количества химически боклуци евентуално са били хвърлени съзнателно в реката, която е втората най-дълга в Полша, като са провокирали толкоз съществени екологични вреди, че ще са нужни години за възобновяване на естественото положение на Одер. А през днешния ден Моравецки даде обещание, че ще направи всичко допустимо, с цел да ограничи екологичното опустошаване.

Същевременно полските управляващи оповестиха премия от 210 000 евро за намирането на причинителя

или на причинителите на замърсяването на водата на реката, съобщи Франс прес. Новината заяви полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Васик.

Национал-популисткото полско държавно управление в последните дни се озова под огъня на рецензиите както в Полша, по този начин и в Германия ,

че не е работило по-рано пред тази злополука, избрана през вчерашния ден от немските управляващи като екологично злополучие, отбелязва Франс прес. Полският министър председател през днешния ден призна, че е бил осведомен за обстановката едвам на 9 или на 10 август, до момента в който първи сигнали за замърсяване са били регистрирани още през юли. "Очевидно е, че научих това прекомерно късно. Съответните служби трябваше да ме осведомят по-рано ", сподели през днешния ден той.

А през вчерашния ден Моравецки уволни Пжемислав Дака, ръководителя на организацията ,

отговаряща за ръководството на водните запаси, както и Михал Мистжак, основен контрольор за отбрана на околната среда.

Река Одер тече по границата на Полша и Германия ,

преди да се влее в Балтийско море. В нея има към 40 типа риби. От години Одер бе считана за релативно чиста, напомня Франс прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР