КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията

...
КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията
Коментари Харесай

Шефката на КЗК: Картел се доказва много трудно, отнема между 5 и 9 години

КЗК не се занимава с цените на стоките, тъй като комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме каузи при положение, че имаме подозрения за картели. Картелът в действителност е съглашение и неразрешена процедура за координиране на цени, на пазари, на делене и установяване на клиенти.

Това съобщи в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " ръководителят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Ще бъдат прегледани всички сигнали и тъжби във връзка с цените и да може да бъдат систематизирани, да се проучва положението на пазара и надлежно, в случай че се окаже, че това е по този начин, да бъдат планувани и наказания.

" При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтригуваните страни, каним ги навън съвещание, на което те излагат своите възражения. Първо, повдигаме определение за осъществено нарушаване, връчва се на страната и тя има право в избрания в закона период да направи такова несъгласие, да го изслушаме и след което постановяваме решение ", изясни Ненкова.
По думите ѝ, решенията на Комисия за защита на конкуренцията могат да бъдат обжалвани пред Върховен административен съд, а тези за нелоялна конкуренция се апелират пред Административен съд - София-област. Когато Комисия за защита на конкуренцията откри картел обаче, от там няма по какъв начин да принуждават комерсиалните вериги да понижат цените на стоките.

" По принцип картелът доста мъчно се потвърждава. Европейската процедура е такава, че като време се изисква време сред 5, 8 и 9 години. И не инцидентно мандатите на тези органи там са такива, а единствено в България мандатът е с минимален период ", изясни Юлия Ненкова.
От 6-7 месеца Комисия за защита на конкуренцията следи тези сигнали за проблем на пазара. Едновременно с това комисията следи и нелоялните търговски практики - като нелоялно привличане на клиенти, дъмпингови цени и всички тези текстове от закона, които регламентират нелоялната комерсиална процедура.

По отношение на картелите, шефът на Комисия за защита на конкуренцията още един път изясни, че това е доста комплицирано за доказване, тъй като договарянето е вербално, а не документално. А с цел да потвърди комисията, че има такива сделки или съгласувана процедура сред тях, това би трябвало документално да се потвърди.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР