КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията

...
КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията
Коментари Харесай

КЗК: Много трудно се доказва картел

КЗК не се занимава с цените на стоките, тъй като комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме каузи при положение, че имаме подозрения за картели. Картелът в действителност е съглашение и неразрешена процедура за координиране на цени, на пазари, на делене и установяване на клиенти. Това съобщи в студиото на БНТ председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Ще бъдат прегледани всички сигнали и тъжби във връзка с цените и да може да бъдат систематизирани, да се проучва положението на пазара и надлежно, в случай че се окаже, че това е по този начин, да бъдат планувани и наказания.

„ При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтригуваните страни, каним ги навън съвещание, на което те излагат своите възражения. Първо, повдигаме определение за осъществено нарушаване, връчва се на страната и тя има право в избрания в закона период да направи такова несъгласие, да го изслушаме и след което постановяваме решение ”, изясни Ненкова.

По думите ѝ решенията на Комисия за защита на конкуренцията могат да бъдат обжалвани пред Върховен административен съд, а тези за нелоялна конкуренция се апелират пред Административен съд - София-област. Когато Комисия за защита на конкуренцията откри картел обаче, оттова няма по какъв начин да принуждават комерсиалните вериги да понижат цените на стоките.

По принцип картелът доста мъчно се потвърждава. Европейската процедура е такава, че като време се изисква време сред 5, 8 и 9 години. И не инцидентно мандатите на тези органи там са такива, а единствено в България мандатът е с минимален период, изясни Юлия Ненкова.

От 6-7 месеца Комисия за защита на конкуренцията следи тези сигнали за проблем на пазара. Едновременно с това комисията следи и нелоялните търговски практики - като нелоялно привличане на клиенти, дъмпингови цени и всички тези текстове от закона, които регламентират нелоялната комерсиална процедура.

По отношение на картелите, шефът на Комисия за защита на конкуренцията още един път изясни, че това е доста комплицирано за доказване, тъй като договарянето е вербално, а не документално. А с цел да потвърди комисията, че има такива сделки или съгласувана процедура сред тях, това би трябвало документално да се потвърди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР