Кюстендил. Снимки, кореспонденция и официални документи на генерал Георги Тодоров

...
Кюстендил. Снимки, кореспонденция и официални документи на генерал Георги Тодоров
Коментари Харесай

Кюстендил: Снимки, кореспонденция и официални документи на генерал Георги Тодоров и на Никола Лазарков са изложени в Държавния архив в града

Кюстендил. Снимки, преписка и публични документи на военачалник Георги Тодоров и на Никола Лазарков са изложени в Държавен списък – Кюстендил, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Инициативата е във връзка Празника на българския архивист – 10 октомври. Архивните документи се показват за първи път пред необятна аудитория в обособената читалня на Държавен списък – Кюстендил. Представени са сбирки от фотоси и документи на военачалник Георги Тодоров от интервала 1915 – 1918 година.
„ Изключително забавни, истински фотоси. Повечето са правени от придворния фотограф – Караиванов. Те са 87 на брой. Има няколко документа. Един от тях е протокол от съвещание на Община Дупница от 1915 година, с който Георги Тодоров е разгласен за почетен жител на града. Има малко писмо от княгиня Евдокия до военачалник Тодоров с благопожелание за негов рожден ден. Оригинални ръкописи на генерала, телеграми ”, сподели Петър Шейков, шеф на Държавен списък – Кюстендил. Има и фотография на военачалник Тодоров от бойната линия при Булаир, където той дава разпоредби на командирите на обособените формирования.
Другите документи са свързани с Никола Лазарков, който е бил и ръководител на македоно – одринското сдружение „ Единство ” в Дупница. Те съставляват истински документи, преписка – персонална и служебна, с водачи на Вътрешна македонска революционна организация. „ Тук мога да загатна документи на Яне Сандански, на Гоце Делчев. Тук са и прословутите окръжни на Тодор Александров, писани на ръка, с автограф и щемпел ”, сподели Петър Шейков.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР