Кюрдските бойци от Сирийските демократични сили винаги са били съюзници

...
Кюрдските бойци от Сирийските демократични сили винаги са били съюзници
Коментари Харесай

За САЩ кюрдите винаги са били съюзници само понякога

Кюрдските бойци от Сирийските демократични сили постоянно са били съдружници съгласно събитията за Съединени американски щати, които към момента се пробват да спасят историческия си, въпреки и доста отслабен съюз с Турция, акцентират американски представители и специалисти.

Разположените в Североизточна Сирия американски сили получиха заповед да изоставен страната, де факто лишавайки кюрдските бойци от отбрана против турската атака.

В отговор на заложен му през вчерашния ден въпрос за реакциите на американските бойци в Сирия, които показаха отчаяние и позор, че изоставят кюрдските си съдружници в битката против групировката " Ислямска страна ", американският министър на сухопътните войски Райън Маккарти отговори: " Трябва време, с цел да се изясни на нашите бойци какъв брой е комплицирана обстановката ".

Конфликтът сред искащите автономност кюрди и Турция, която ги счита за терористи, продължава от дълго време, увери той на конференция.

Когато двама сътрудници на Съединени американски щати имат разнообразни ползи, " би трябвало да отделим време да разбираем разликата сред (отношенията между) бойците и изборът, който би трябвало да създадем на национално ниво ".

По този метод Маккарти признаваше безмълвно това, което няколко американски военни представители споделяха от дълго време в частни диалози: сред Турция, страна - членка на НАТО, на чиято територия има стратегически американски бази, и сирийското кюрдско малцинство, което се възползва от военните си победи против ИД, с цел да поеме контрола над част от сирийската територия, Съединени американски щати в действителност в никакъв случай не са имали същински избор.

Американският президент Доналд " Тръмп реши, че Турция е доста по-важна от кюрдите ", изяснява Джошуа Ландис, специалист по Сирия в Университета на Оклахома.

" Всъщност не мисля, че това е решение единствено на Тръмп. Съединени американски щати считат Турция за по-важна за отбраната на техните ползи ", прибавя той. И турският президент Реджеп Тайип " Ердоган разбра, че когато настъпи моментът, Съединени американски щати няма да разгласят война на Турция поради кюрдите ".

Американски бази

Всъщност колкото и американският министър на защитата Марк Еспър да показваше през вчерашния ден недоволството си от " безотговорните " и " отвратителни " дейности на Турция в североизточната част на Сирия, той не можа да направи нищо, с изключение на да разпореди изтеглянето на хилядата американски военни, които бяха ситуирани там.

Той акцентира, че връзките сред двете страни са " влошени ", и разгласи, че ще изиска от другите съдружници от НАТО " ограничения " за наказване на Анкара. Но за момента военният съюз с Турция не наподобява под опасност.

Според центъра за разбори " Америкън секюрити проджект " Съединени американски щати са разположили 50 нуклеарни бомби в главната американска база в Турция в Инджирлик (южната част на страната). Тази военновъздушна база, която Вашингтон употребява от Студената война и където са ситуирани 2500 американски военни, беше извънредно потребна за интервенциите против " Ислямска страна " и служи за плацдарм на американските военни интервенции в целия район.

Проблемът, както изясни в края на предходната седмица Стивън Кук от Съвета по външни връзки, е, че турското държавно управление счита Силите за отбрана на народа (СЗН), главната милиция на сирийските кюрди, като " неделимо обвързвана с турската кюрдска група Кюрдска работническа партия (ПКК), която води терористична акция против Турция от средата на 80-те години ".

" Турците бяха възмутени, че американците се съюзяват със СЗН/ПКК ", добави той. " Отношенията със СЗН са плод на събитията ".

Всъщност точно Съединени американски щати предложиха на СЗН да сменят името си, когато през 2015 година взеха решение да се съюзят с кюрдските бойци против джихадистите от " Ислямска страна ", и през последните седмици в обществените мрежи се появи видеозапис на командващия американските специфични сили, ген. Реймънд Томас, който споделя за този случай.

" Казахме им безусловно: би трябвало да си промените името ", споделя военачалник Томас в отговор на въпрос за новите съдружници на американските сили на конференция в Института Аспен през юли 2017 година.

" Те предложиха да се споделят Сирийски демократични сили и ние взехме решение, че е гениално скимване да се добави в името думата народна власт, това им даваше малко легитимност ", прибавя той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР