Квантовите компютри стават все по-популярни през последните години, като обещават

...
Квантовите компютри стават все по-популярни през последните години, като обещават
Коментари Харесай

Българин създаде първият квантов програмен език на високо ниво

Квантовите компютри стават все по-популярни през последните години, като дават обещание доста усъвършенстване на изчислителната мощност и капацитета за разрешаване на комплицирани проблеми, с които обичайните компютри не могат да се оправят. Компаниите към този момент опитват с разнообразни приложения, като да вземем за пример симулацията на нови химични връзки, което ще спомогне за създаването на по-ефективни акумулатори за електрическите автомобили или за откриването на нови медикаменти, написа Trending Topics.

Въпреки това към момента има редица провокации. Една от пречките се крие в съществуващите квантови програмни езици, които работят с абстракции от ниско равнище, което прави работата на програмистите доста сложна, а опцията те да позволен неточности - доста висока.

Последната значима иновация в тази област идва след голям принос от български компютърен експерт - проф. доктор Мартин Вечев, дружно с трима други откриватели от ETH Zurich, са създали първия квантов програмен език на високо равнище - Silq. Въвеждането му прави писането на код за квантови компютри надалеч по-лесно.

По-рано през 2020 година Вечев и различен българин в ETH Zurich - доктор Петър Цанков, продават своя блокчейн стартъп на PwC. И двамата са част от изследователската група Secure, Reliable, and Intelligent Systems Lab (SRI) в швейцарския университет.

" Първоначално не започнахме за да създадем квантов език - задачата ни бе да проучваме квантови логаритми. Но осъзнахме, че съществуващите квантови езици не могат да показват квантови логаритми на уместно равнище и взехме решение да концентрираме напъните си върху този проблем. Работим по Silq от съвсем две години и сме горди с резултата ", споделя Вечев.

Нуждата и резултата

Една от главните разлики сред езиците за квантово и класическо програмиране, е, че вторият трие краткотрайните стойности без да се изисква категорично деяние. Компютърът пресмята дилемите в няколко стъпки, което основава междинни резултати. За да освободи памет, класическите компютри автоматизирано изтриват тези стойности.

При квантовите компютри обаче това е по-трудно поради физически феномен, носещ името " квантово усложнение ": стойностите, изчислени по-рано, могат да взаимодействат с актуалните и да попречат на вярното пресмятане на крайния резултат.

Накратко, Silq е първият квантов програмен език, който позволява този проблем.

Най-значимата изгода от новият език е, че понижава пропастта сред квантовото и класическото програмиране, което ще разреши на повече програмисти да навлязат. Друга изгода е, че стратегиите на Silq не просто се пишат по-интуитивно, само че и са доста по-кратки от тези, написани на други квантови езици (средно -46% за Q# и -38% за Quipper).

" Silq е първият квантов програмен език, който не е основан за да подхожда преди всичко на структурата и функционалността на хардуера, а на методът на мислене програмистите, които желаят да разрешат проблем - без да би трябвало да схванат всеки малък подробност на компютърната архитектура ", споделя Бенджамин Бишел, студент в групата на Вечев.

Към момента Silq към момента се счита по-скоро за теоретичен труд, който занапред би трябвало да бъде пробван на квантови платформи. Проектът, който е наличен в GitHub, наподобява обещаващ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР