Квантовите компютри най-накрая имат шанс да бъдат създадени в голям

...
Квантовите компютри най-накрая имат шанс да бъдат създадени в голям
Коментари Харесай

Няколко пробива в квантовата наука увеличават шанса да започне мащабното им производство

Квантовите компютри най-сетне имат късмет да бъдат основани в огромен мащаб. Това разбираме след редица значими пробиви, оповестени от учените, които стоят зад тях.

Новите проучвания демонстрират, че е допустимо да се създадат постоянни и надеждни на силициева основа, които да са съвместими със съществуващите индустриални технологии.

Три обособени публикации в Nature дружно демонстрират, че тези силициеви квантови процесори са задоволително надеждни и ефикасни, с цел да могат да бъдат направени и употребявани в действителния свят.
Всяка от трите публикации демонстрира квантови компютри, които работят на 99,9% без грешки
Това е над 99-процентния предел, считан за стандарт за компютри, устойчиви на неточности. По този метод те най-сетне биха могли да бъдат подготвени за потребление в действителни приложения.

„Когато грешките са толкоз редки, става допустимо те да бъдат открити и поправени, когато се появят. Това демонстрира, че е допустимо да се изградят квантови компютри, които имат задоволителен мащаб и задоволителна мощ, с цел да се оправят със смислени калкулации.
Казва Андреа Морело от Университета на Нов Южен Уелс, началник на едно от проучванията, представен от The Indepentent. Работата на професор Морело е показана в Nature, дружно с трудовете на екип от Нидерландия и екип от Япония
Квантовите компютри, в случай че работят, се чака да трансформират света, предлагайки доста повече изчислителна мощност и разнообразни способи за осъществяване на калкулации. На равнище, което не е било допустимо до момента. Изследователи от целия свят се надпреварват да основават по-големи квантови системи, с все по-голям мащаб и трудност.
Но технологията е възпрепятствана от голям брой трудности
Един от проблемите е шумът, генериран в кюбитите, които са в основата на технологията. Това ги прави податливи на неточности – с увеличението на броя на кюбитите се усилва и шумът. Това е съществена спънка пред увеличението на мащаба на квантовите компютри.

Изследователите считат, че с цел да бъдат те фактически потребни, от системата ще се изисква да доближи предел от най-малко 99% работа без неточности. Досега учените са реализирали това, само че във формати, които мъчно биха се построили в задоволително огромен мащаб. А в случай че го няма мащабът, те не могат да бъдат по едно и също време надеждни и задоволително мощни, с цел да бъдат потребни.
Благодарение на редица нови достижения обаче, откривателите са съумели да доближат този праг
Правят го благодарение на технология, която към този момент може да се създава в огромни мащаби. Тя е сходна на производството на полупроводници, което се прави през днешния ден за класическите компютри.

Учените се надяват, че проучването потвърждава задоволително ясно, че силицият може да се употребява за основаване на сполучливи квантови компютри. Следващата стъпка е да се заемат с проектирането им.

Обикновено се нуждаете от равнища на неточности под 1 %, с цел да прилагате протоколи за квантова промяна на неточности. След като към този момент сме постигнали тази цел, можем да стартираме да проектираме силициеви квантови процесори, които стават все по-големи и работят надеждно за потребни калкулации.
Казва още професор Морело.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР