Квантовите изчисления ще формират пазар за 1 трилион долара в

...
Квантовите изчисления ще формират пазар за 1 трилион долара в
Коментари Харесай


Квантовите изчисления ще формират пазар з


Квантовите калкулации ще образуват пазар за 1 трилион $ в идващите десетилетия
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от най-мощните квантови компютри в света се намира в Голдън Вали, Съединени американски щати, където Honeywell повече от десетилетие построява системи, за които се счита, че са идната огромна стъпка в развиването на технологиите. Сега там се ражда нова компания Quantinuum, която ще работи в областта на квантовите калкулации.

Quantinuum бе образувана тази седмица посредством обединение на Honeywell Quantum Solutions – – и британската софтуерна компания Cambridge Quantum Computing. Новата компания, оповестена за първи път това лято, ще има екип от 40 души в Минесота, който ще продължи да пораства с течение на времето.

Фирмата сплотява физическия квантов компютърен хардуер на Honeywell с приложенията на Cambridge за потребление на тази авангардна технология. Предвидено е идната година Quantinuum да пусне програмен продукт за „ решение на комплицирани научни проблеми във фармацевтиката, материалознанието, специфичните химикали и агрохимикалите ”.
още по темата
Ако през днешния ден компютрите употребяват двоични сигнали от 0 и 1 – така наречен битове, квантовите калкулации разчитат на недвоични „ кюбити ”, които съществуват по едно и също време като 0 и 1, за запазване и прекачване на данни. Тони Утли, президент на Quantinuum, назовава това свойство „ суперпозиция ”. Това е самобитна „ суперсила ”, която разрешава на квантовите компютри бързо да симулират необикновен брой комбинации, да вземем за пример в индустриални процеси или молекулярни системи.

„ Истински огромните приложения, които се задават, са създаването на нови животоспасяващи медикаменти, на нови материали, употребявани за по-дълготрайни акумулатори в транспортните средства, или материали, които могат да се употребяват за добиване на въглерода от атмосферата ”, споделя Утли, представен от. „ Това са в действителност огромни проблеми на равнище човечество, които квантовите компютри дават обещание да решат ”.

Honeywell чака квантовите калкулации да образуват пазар на стойност 1 трилион $ през идващите десетилетия. Компанията има 54% дял в Quantinuum и е вложила спомагателни 300 милиона $ в новото дружество.

Мощността на квантовите калкулации може да разрушава пароли и крипто-кодове като „ парещ нож в масло ”. Затова не е изненада, че първият артикул на Quantinuum ще бъде в региона на киберсигурността. Рано или късно обаче.

„ Докато индустриалните, фармацевтичните и приложенията за сигурност са фокусът в кратковременен проект за квантовите калкулации, технологията в последна сметка ще засегне и персоналните компютри ”, разяснява Уити вероятностите на квантовата технология.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР