Квалификационен семинар за подготвителната фаза на наказателното производство събра съдии,

...
Квалификационен семинар за подготвителната фаза на наказателното производство събра съдии,
Коментари Харесай

Съдии и прокурори от Апелативен район Бургас се събраха на квалификационен семинар

Квалификационен семинар за подготвителната фаза на наказателното произвеждане събра съдии, прокурори, следователи, юристи и проверяващи служители на реда от Апелативен регион Бургас. Събитието се организира в аулата на Съдебна палата Бургас и бе по самодейност на Централния съвет на Съюза на юристите в България (СЮБ) и Дружеството на СЮБ – Бургас взаимно с Апелативен съд– Бургас. Основен преподавател бе доцент доктор Бойко Рашков, ръководител на Национално бюро за надзор на специфични разследващи средства (НБКСРС).  img_8365

В началото на срещата ръководителят на Апелативен съд– Бургас арбитър Деница Вълкова поздрави като алегоричен хазаин посетители и уредници и благодари за опцията да бъдат дискутирани пред представители на всички юридически гилдии от апелативния регион значимите въпроси от Наказателно-процесуален кодекс, свързани с организацията на наказателното произвеждане преди влизане на делото в правосъдна фаза.

Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов показа в резюме активността на Съюза на юристите в България и комисията в самата организация, която се занимава с оферти за промени за законодателни актове. Г-н Славов уточни, че досега сходни квалификационни семинари са проведени в София, Варна и Сливен и изрази вяра полемиката да бъде потребна за присъстващите адвокати.

Лекторът доцент доктор Бойко Рашков разви тезата си към значимия въпрос дали организацията на наказателното производството у нас е на такова равнище, че да подсигурява откриване на обективната истина по всяко съответно дело. По думите му за последните 30 години липсва нужната правна сигурност от позиция на настоящите нормативни актове. С честите промени в законодателството, което урежда разглеждането и решаването на делата не се основава правосъдна процедура, съобщи от трибуната опитния правист и дефинира тематиката, като изключително значима за разкриването на истината по наказателните каузи.

По-късно полемика се оформи към тематиката за практическите аспекти при разкриването на обективната истина и оценката на доказателствения материал в подготвителната фаза на наказателното произвеждане. Ефективността на следствието, образуването на досъдебното произвеждане, неотложните действия, ролята на поемните лица бяха част от останалите въпроси, наранени по време на разискванията в залата.

Доц. Рашков показа и най-честите аргументи за постановяване на правосъдни отводи за използване на СРС, като участниците в срещата дебатираха и по съответни въпроси по отношение на процесуалните дейности на проверяващите органи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР