Куркумата е суха подправка, получена от корена на растението куркума,

...
Куркумата е суха подправка, получена от корена на растението куркума,
Коментари Харесай

Включете куркума в менюто си, ако искате да сте здрави

Куркумата е суха фалшификация, получена от корена на растението куркума, непосредствен родственик на джинджифила. Всъщност, в случай че инцидентно откриете прясна куркума в магазина, доста елементарно бихте могли да сбъркате външния й тип с парче корен от джинджифил - най-малко до момента в който го отворите и разкриете вътрешността му в тиквено-оранжево. Коренът се изсушава и се смила на тънък прахуляк, с цел да се получи познатата фалшификация, оцветяваща пръстите, ястията и всичко, до което се допре. Още нещо, което би трябвало да знаете за куркумата, е, че тя в действителност е потребна за вас. Куркуминът, дейната съставна част в куркумата, може да се похвали с голям брой изгоди за здравето.

Куркумата - основен съставен елемент на доста ястия от Южна и Югоизточна Азия - може би към този момент е спечелила видно място в шкафа ви за подправки. Но тя е доста повече от фалшификация, която прибавя цвят и усет към ястията ви. В допълнение към добре познатите си кулинарни приложения, куркумата има силата да усъвършенства доста здравето ви. Ето по какъв начин:
1. УСИЛВА ИМУННАТА СИСТЕМА
Куркуминът (ключов детайл на куркумата) е полифенол с мощни антиоксидантни свойства, което значи, че като обезврежда нездравословните свободни радикали, той защищава тялото от резултатите на оксидативен стрес - систематичен дисбаланс, обвързван с понижена имунна функционалност, както и с голям брой други болести в това число диабет и болест на Алцхаймер. С други думи, богата на антиоксиданти чаша чай от куркума може да помогне на вашите имунни кафези да останат здрави, с цел да могат да си правят работата. Всъщност позитивното влияние на куркумина върху имунната система надвишава отблъскването на елементарната простуда: Последните изследвания афишират куркумина като обещаващ сътрудник за битка с рака.
 Древен балсам чисти кръвта и лекува ставите Древен балсам чисти кръвта и лекува ставите
В западните страни е на особена респект един античен балсам, който стремително пречиства кръвта и лекува ставите. Основната съставна част в него е...
2. ДЕЙСТВА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО
Освен антиоксидант, куркуминът е и известно противовъзпалително средство. (В случай, че сте го пропуснали, възпалението е неприятна вест за тялото ви.) Поради тази причина се счита, че куркуминът има предпазен капацитет, когато става въпрос за безбройните положения, свързани с възпалението, в това число алергии, псориазис, диабет, сърдечно-съдови болести, меланхолия, артрит и даже болест на Алцхаймер.
3. НАМАЛЯВА БОЛКАТА, ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО
Оказва се, че куркуминът има изгоди и за здравите хора. Изследвания, ориентирани към хора без авансово съществуващо положение, демонстрират, че това мощно вещество е дейно за облекчение на мускулната мъка и най-малко едно изследване демонстрира, че противовъзпалителните свойства на куркумина могат да имат позитивно влияние върху настроението, паметта и способността да се концентрирате.
4. СПЕСТИТЕЛ ЗА КОЖАТА
 Това е най-хубавата напитка против вирусите Това е най-хубавата напитка против вирусите
Нacтъпвaт вce пo-cтудeни дни и ceгa e ocoбeнo вaжнo дa пoвишим имунитeтa cи. Чудeceн пoмoщник зa тoвa e куркумaтa, cъвeтвaт лeкaри и ди...
Антиоксидантният и противовъзпалителен коктейл, прочут като куркумин, може да направи чудеса за тена ви - или най-малко това демонстрират ранните доказателства. Многобройни изследвания демонстрират, че куркуминът, както като орално, по този начин и като локално лекуване, има силата да усъвършенства цялостното здраве на кожата и дейно да се насочи към характерни кожни проблеми. Акнето, стареенето на лицето и псориазисът са единствено някои от дерматологичните проблеми, които куркуминът облекчава.
5. ЗАЩИТАВА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Куркумина има способността да се грижи за здравето на черния ви дроб. Изследванията, извършени върху мишки, демонстрират, че лекуването с куркумин има евентуален предпазен резултат във връзка с чернодробно увреждане и може също да спре или забави прогресирането на чернодробното заболяване.
6. ПОДОБРЯВА МЕТАБОЛИТНОТО ЗДРАВЕ
Ролята на куркумина за понижаване на оксидативния стрес и възпалението може да се наблюдава и що се отнася до общото метаболитно здраве. Проучванията демонстрират, че тези свойства на куркумина могат да имат позитивен резултат върху кръвната захар и кръвното налягане, а също по този начин могат да насърчат загуба на тегло и да предотвратят затлъстяването. В последна сметка: Необходими са доста повече проучвания, с цел да се дефинира по какъв начин и доколко куркуминът може да третира метаболитни проблеми, само че консенсусът в научната общественост е, че нещата наподобяват много обещаващи и на този фронт.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР