Купуването на стаж за пенсия от тази година струва по-скъпо.

...
Купуването на стаж за пенсия от тази година струва по-скъпо.
Коментари Харесай

Стажът за пенсия поскъпна: Плащаме със 120 лева повече, ако не ни стига година служба

Купуването на стаж за пенсия от тази година коства по-скъпо. Причината е нарастването на минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица. От 1 януари той към този момент е 610 лв.. Размерът на вноската за един месец стаж е избрана по закон и е 19.8% от минималния застрахователен приход. Или за 2020 година тя към този момент е 120.78 лв..
За съпоставяне през предходната година вноската беше 110.88 лв., а през 2018 година - 100.98 лв.. Така, в случай че на кандидат-пенсионерът не му доближава една година стаж, към този момент би трябвало да заплати съвсем 1 450 лв.. За съпоставяне през предходната година стажът за една година е коствал 1 330 лв., или със 120 лв. по-евтино.
И тази година възрастта и стажът за пенсия се усилват както за мъжете, по този начин и за дамите. Мъжете се пенсионират при навършени 64 години и 3 месеца и стаж от 38 години и 10 месеца. За дамите условието е да имат навършени 61 години и 6 месеца и стаж - 35 години и 10 месеца.
Осигурителен стаж може да се купи във всеки банков клон. Парите се внасят по сметка на Националната организация за приходите (НАП). Информация за данните за сметката на Национална агенция за приходите и параграфите в Кодекса за обществено обезпечаване се получават в банковия клон. В платежното разпореждане се показва съответният интервал, за който се вършат вноските, и който ще се зачита за застрахователен стаж.
До 5 години стаж може да си купи всеки, даже и да не му следва скоро пенсиониране. Според закона за застрахователен стаж се зачита времето на образование в университета или за докторантура, само че висшистите би трябвало да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си закупят стаж, който не им доближава, само че не повече от 5 години.
Ако сте внесли пари за повече месеци от нужните, може да поискате възобновяване на безпричинно импортираните суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР