Купуването на стаж за пенсия от тази година струва по-скъпо.

...
Купуването на стаж за пенсия от тази година струва по-скъпо.
Коментари Харесай

Много лоша новина за всички, които ще купуват стаж за пенсия

Купуването на стаж за пенсия от тази година коства по-скъпо. Причината е нарастването на минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица. От 1 януари той към този момент е 610 лв..

Размерът на вноската за един месец стаж е избрана по закон и е – 19,8% от минималния застрахователен приход. Или за 2020 година тя към този момент е 120,78 лв., оповестява "Труд ".

За съпоставяне през предходната година вноската беше 110,88 лв., а през 2018 година – 100,98 лв.. Така, в случай че на претендент пенсионерът не му доближава една година стаж, към този момент би трябвало да заплати съвсем 1450 лв.. За съпоставяне през предходната година стажът за една година е коствал 1330 лв. или със 120 лв. по-евтино.

И тази година възрастта и стажът за пенсия се усилват както за мъжете, по този начин и за дамите.

Мъжете се пенсионират при навършени 64 години и 3 месеца и стаж от 38 години и 10 месеца. За дамите условието е да имат навършени 61 години и 6 месеца и стаж – 35 години и 10 месеца.

Осигурителен стаж може да се купи във всеки банков клон. Парите се внасят по сметка на Националната организация за приходите. Информация за данните за сметката на Национална агенция за приходите и параграфите в Кодекса за обществено обезпечаване се получават в банковия клон.

В платежното разпореждане се показва съответният интервал, за който се вършат вноските, и който ще се зачита за застрахователен стаж.

До 5 години стаж може да си купи всеки, даже и да не му следва скоро пенсиониране. Според закона за застрахователен стаж се зачита времето на образование в университета или за докторантура, само че висшистите би трябвало да платят за всеки месец.

Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си закупят стаж, който не им доближава, само че не повече от 5 години.

Ако сте внесли пари за повече месеци от нужните, може да поискате възобновяване на безпричинно импортираните суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР