Купувачите на жилища все по-често чуват мантрата, че цените у

...
Купувачите на жилища все по-често чуват мантрата, че цените у
Коментари Харесай

Брокери: Жилищата в България са силно надценени, но цените о...

Купувачите на жилища все по-често чуват мантрата, че цените у нас се изравняват с европейските. Както и че не би трябвало да се учудват от галопиращите нагоре цени на парцелите. Какво се случва фактически на пазара? 

Експерти предизвестяват, че жилищата в България са мощно надценени по доста индикатори, пазарът стартира да прегрява и e въпрос на време балонът да се спука. А по отношение на тезата, че цените на парцелите у нас са изравнени и даже надскачат европейските, коментарът им е, че евентуално сходни изказвания идват от хора, които нямат информация от непознатите пазари. И не са наясно с разпоредбите на имотния пазар.  

Надценени ли са жилищата ни по отношение на европейските? Категорично не, споделя Георги Димитров, притежател на RE/MAX Advantage. „ Когато приказваме за високи цени, дано забележим какво в действителност е вложеното в едно жилище, което излиза на пазара на цена от 1500-2000 евро/кв. м. Пловдивчанинът към този момент желае да купува подготвени, обзаведени жилища и къщи. Хората са склонни да платят по-висока цена и да влязат в апартамент, оборудван с всичко належащо за актуалния комфорт, вместо да ангажират майстори. Въпреки че цените на някои материали (като дървения материал и желязото например) падат, цените на жилищата резервират високите си стойности. И надали ще се намалят в близко време “, изясни специалистът.

Неговата прогноза е, че само в случай че пазарът влезе в застой и на него останат купувачи с заеми, единствено тогава има възможност цените на жилищата да паднат.

При този прогресивен тренд обаче цените в България към момента са едни от най-ниските в Европа, настояват експерти. И дават следния образец: междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност у нас е 932 евро, а междинният наем е 310 евро, сочат данните от проучване на Compare the Market Australia. Веднага след нас се подрежда северната ни съседка. В Румъния междинната цена е 1264 евро/кв.м, а месечната лихва е 349 евро.

Само че до момента в който цените на парцелите върви нагоре, съветът на доста специалисти към купувачите е: Изчакайте, жилищата в България няма да свършат! Винаги в историята е имало и ще има предложение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР