Купеобразните кросоувъри, наричани още крос-купета, станаха много популярни през последните

...
Купеобразните кросоувъри, наричани още крос-купета, станаха много популярни през последните
Коментари Харесай

Skoda представи най-мощния си електромобил

Купеобразните кросоувъри, наричани още крос-купета, станаха доста известни през последните години и това нямаше по какъв начин да не се отрази и на електрическитe модели на огромните производители.

Един от тях - Skoda, показа подобен модел, който се назовава Enyaq Coupe iV и ще влезе в историята по няколко аргументи. Той освен е първото крос-купе на чешката марка, само че е и първият RS-модел на Skoda с напълно електрическо задвижване. Съответно това го прави и най-мощният автомобил на ток в гамата на компанията от Млада Болеслав.

Автомобилът се разграничава от общоприетия Enyaq iV както по линията на покрива (направен е в стила на последните концепции на Skoda - Vision E и Vision iV), по този начин и по размери, като предлага впечатляващ лист от общоприетоо съоръжение и усъвършенствана аеродинамика.

Интересното е, че Skoda към този момент има в арсенала си кросоувъри с форма на купе - като Kodiaq GT и Kamiq GT, които обаче са предопределени единствено за пазара в Китай. Въпреки това, в случай че задните им колони са единствено леко преместени и разликите от нормалните Kodiaq и Kamiq са сведени до най-малко, при европейския Enyaq Coupe iV нещата са доста разнообразни. Това е по-скоро кросоувър лифтбек и има модифициран дизайн на цялата горна част.

Освен това той освен не отстъпва по размери на общоприетия Enyaq iV, само че даже го превъзхожда по височина със символичните 6 мм и 1,5 см дължина. Междуосието и на двата електрически автомобила е еднообразно - 2765 мм, а багажникът на Enyaq Coupe iV побира 570 литра по отношение на 585 при Enyaq iV с стандартна каросерия.

Skoda Enyaq Coupe iV ще се предлага в Европа в четири разновидността. Най-простата версия с показател 60 ще получи един мотор с мощ 179 к.с., батерия с потенциал 62 кВт/ч и задно задвижване. Enyaq Coupe 80 iV е оборудван с електродвигател с мощ 204 к.с. и 82-киловатчасов батерия, като точно тази версия е с максимален пробег с едно зареждане – 545 км.

Следват две модификации със задвижване на всички колела. Това са Enyaq Coupe iV 80x с два електромотора (по един на всяка ос), които развиват общо 265 к.с., както и версия RS с 306 к.с. При нея ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 6,5 секунди, а оптималната скорост е лимитирана по електронен път до 180 км/ч. За другите разновидности ограничителят се задейства на 160 км/ч.

По отношение на аеродинамиката новото Enyaq Coupe има по-нисък коефициент на аеродинамично противодействие (Cd) от елементарния Enyaq - 0,234 вместо 0,255. Ако го съпоставим с топ версията на модела Enyaq Coupe RS iV, резултатът му е 0,248.

Основните версии на Enyaq Coupe iV са оборудвани с 13-инчов екран на мултимедийна система, 5,3-инчов виртуален инструментален панел, панорамен покрив (той влиза в първичната конфигурация) и 18-цолови джанти. По предпочитание клиентът може да поръча head-up екран, матрични фарове и подправена (електромобилите нямат нужда) радиаторна решетка със 131 светодиода.

Стартът на продажбите на европейския пазар е очакван за пролетта на тази година, цените към момента не са оповестени. Във всички случаи обаче те ще бъдат по-високи от тези на общоприетия кросоувър, които в България започват от 68 580 лева за версия с един електромотор, само че при топ разновидността стартират от 88 600 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР