Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на

...
Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на
Коментари Харесай

След юли Булгаргаз ще обяви нов търг за доставка на синьо гориво


Купеният неотдавна на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените на синьото гориво през есенно-зимния интервал. През идващото тримесечие ще бъде разгласен нов търг за покупка на газ, по-евтин от този, който получаваме по дълготрайния контракт с съветската компания „ Газпром износ “. Това съобщи в изявление пред БНР изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов.

„ Планираме тези количества да бъдат нагнетени в газохранилището, да бъдат доставени през зимния интервал. Предполагам, че ще бъдат над 50 милиона кубични метра. Това са опциите, все още, за третото тримесечие. Също по този начин, прецизно изпълняваме и нашия контракт с „ Газпром износ “. Съгласно контракта „ Булгаргаз “ има обвързване да приема през летния интервал избрани количества. В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушение на контракта с главния ни снабдител “.

Той съобщи още, че няма да разяснява информация от пресата за цената на купения газ, нито елементи към договорката.

„ Булгаргаз “ има подготвеност да купи газ и посредством директно договаряне, в случай че цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, защото това дава опция крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Николай Павлов добави още, че от юли се чака синьото гориво да поевтинее с към %. Но не се ангажира с прогноза по какъв начин това ще се отрази на сметките на потребителите.

По мотив декларираното предпочитание от топлофикациите да желаят нарастване в цената на топлоенергията Павлов разяснява, че сигурно цената на природния газ няма да окаже отрицателно въздействие върху цената на топлинната сила: „ Всички наши старания са ориентирани към понижаване цената на газа. Но тя е единствено един от факторите при образуването на цената на топлинната сила “.

„ Топлофикационните сдружения на София, Плевен, Бургас, Враца са наши проблематични клиенти и „ Булгаргаз “ следи доста деликатно държанието им. Те имат усложнения с погасяването на своите отговорности и това оказва въздействие върху финансовата непоклатимост на сдружението, тъй като техните приходи образуват над 40% от паричния поток на нашата компания ".

Просрочените отговорностите на " Топлофикация София " са достигнали 126 милиона лв., сподели Павлов. Миналото лято се наложи Българският енергиен холдинг да изкупи дълга на столичното сдружение от близо 100 милиона лв., с цел да може " Булгаргаз " да си заплаща за доставката на гориво през зимата:

" Ръководството на " Топлофикация-София " е наясно, че като си заплащат отговорностите за природен газ те подсигуряват освен техните доставки, само че и доставките на всички останали клиенти. Имаме уверението им, че до края на месец юни техните отговорности няма да надвишават 30 милиона лв., а до началото на отоплителния сезон всички отговорности ще бъдат изчистени ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР