Куп критики срещу България се съдържат в изявление на американски

...
Куп критики срещу България се съдържат в изявление на американски
Коментари Харесай

US сенатори: Корупцията в България заплашва отношенията ни


Куп рецензии против България се съдържат в изказване на американски сенатори от комисията по външни работи. Отправя се и предизвестие, че корупцията у нас заплашва двустранните връзки сред Съединени американски щати и България. Изявлението е на ръководителя на комисията по външни работи към Сената Боб Менендез и е подписано от сенаторДжим Риш, който също е член на комисията.

Отбелязват се ширещата се корупция, неналичието на медийна независимост и политизацията на правосъдната система. В изказването се показва, че връзките сред двете страни се ускоряват, само че се акцентира, че те могат да бъдат най-силни, единствено когато споделят общи полезности, на какъвто принцип е построен съюзът НАТО. Сенаторите показват, че желаят връзките с България да продължат да се развиват, изключително в областта на енергетиката и общата сигурност.

Сенаторите напомнят, че България е на последно място измежду страните в Европейски Съюз в класацията на " Прозрачност без граници " – " Индекс за усещане на корупцията " през 2019 година, както и в тази за медийна независимост на " Репортери без граници ".

Казват още: " Продължаващата корупция, намаляването на медийната независимост, политизацията на правосъдната система и други закани за върховенството на закона са съществено предизвикателство за двустранните отношение САЩ-България ".

Припомнят се митингите от предишното лято: " В продължение на съвсем 8 месеца митинги българските жители желаеха на корупцията да бъде комплициран край, а върховенството на закона и демократичните полезности да бъдат уважавани. С наближаването на парламентарните избори през април, е извънредно значимо държавното управление да отбрани тези полезности ".

Двамата сенатори пишат, че Съединени американски щати ще поддържат дейности за възобновяване на медийната самостоятелност и върховенството на закона.

Президентът РуменРадев пръв разяснява рецензиите на сенаторите, определяйки ги като „ съкрушаващи “. Ако държавното управление се беше вслушало по-рано в това, което споделям, в настояванията на хората, на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка. Ако държавното управление в действителност държи на връзките със Съединени американски щати като стратегически сътрудник и не се вслушва в моите послания, най-малко да слуша оценките и рекомендациите, сподели Радев.

От ръководещите съвсем през целия ден нямаше реакция.Късно следобяд зам.-външният министър Георг Георгиев даде брифинг, в който атакува президента и го упрекна в неистина. След това омаловажи американския пестник, определяйки сериозната оценка като персонална позиция на едвам двама сенатори. Той загатна даже, че тя е предизвикана от някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който преди седмици бе на посещаване в Съединени американски щати.

" Истинските контакти сред България и Съединени американски щати не се съдържат в една небрежно писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на разнообразни републиканци за България, хора, върнали се неотдавна от своето трансатлантическо странствуване ", сподели Георгиев, който не назова съответно името на Цветанов.

Обявената от ГЕРБ за " персонална " позиция на двамата сенатори обаче бе оповестена на страницата на комисията по външни работи на Сената и на страницата на американското посолство у нас.

По-късно в петък и Министерството на външните работи изрази " удивление във връзка персоналната позиция на двама сенатори от Съединени американски щати, която не показва мнението на Сената и не отразява нивото на двустранните ни връзки ".

Получихме уверения и от посолството на Съединени американски щати в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изказване не обвързва държавното управление на Съединени американски щати, което по никакъв метод не би желало да въздейства на предизборната акция у нас, прибавиха от Министерство на външните работи.

Според министерството връзките сред Съединени американски щати и България в никакъв случай до момента не са били по-активни и по-задълбочени.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР