Куп дарения получиха собствениците на знакова за Чепеларе, която изгоря ...

Куп дарения получиха собствениците на знакова за Чепеларе, която изгоря

Куп дарения се събраха за възстановяването на 125-годишна къ...

Куп дарения получиха притежателите на знакова за Чепеларе, която изгоря през нощта на 14-ти септември т.г. Пожара в постройката потегли от късо съединяване и изпепели покрива - 200 кв. м, домашно имущество и 300 кв. м мазилка.

Къщата е строена през 1896 година дружно с учебното заведение в родопския град. В нея е живял Стою Шишков - български литератор, фолклорист, етнограф, историк и покровител. Основател е на Регионалния етнографски музей в Пловдив и Регионалния исторически музей в Смолян. Той е откривател на предишното, фолклора и етнографията на българите християни и мохамедани в Родопите и Тракия и един от най-хубавите познавачи на предишното, бита и културата им. Поставя началото на неповторима за България краеведска издателска активност. След пожара чепеларци започнаха самодейност за събиране на дарения за възобновяване на постройката.

Общинският съвет в Чепеларе отпусна със свое решение 2000 лева за подкрепяне на възобновяване на постройката. Много парични дарения направиха жители и компании, две от които подариха и дъски за покрива и част от гредите за възобновяване му.

Благодарствено писмо до Общината и всички донори изпрати от името на притежателите Тиха Данчева. Тя споделя в него, че е трогната от съпричастността и поддръжката за възобновяване на постройката от хора и институции. Къщата е съхранявана до момента в достоверния си тип от Йордан Данчев - книжовник и държавник, чиито наследници са.

Източник: marica.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg