Куп дарения получиха собствениците на знакова за Чепеларе, която изгоря

...
Куп дарения получиха собствениците на знакова за Чепеларе, която изгоря
Коментари Харесай

Куп дарения се събраха за възстановяването на 125-годишна къ...

Куп дарения получиха притежателите на знакова за Чепеларе, която изгоря през нощта на 14-ти септември т.г. Пожара в постройката потегли от късо съединяване и изпепели покрива - 200 кв. м, домашно имущество и 300 кв. м мазилка.

Къщата е строена през 1896 година дружно с учебното заведение в родопския град. В нея е живял Стою Шишков - български литератор, фолклорист, етнограф, историк и покровител. Основател е на Регионалния етнографски музей в Пловдив и Регионалния исторически музей в Смолян. Той е откривател на предишното, фолклора и етнографията на българите християни и мохамедани в Родопите и Тракия и един от най-хубавите познавачи на предишното, бита и културата им. Поставя началото на неповторима за България краеведска издателска активност. След пожара чепеларци започнаха самодейност за събиране на дарения за възобновяване на постройката.

Общинският съвет в Чепеларе отпусна със свое решение 2000 лева за подкрепяне на възобновяване на постройката. Много парични дарения направиха жители и компании, две от които подариха и дъски за покрива и част от гредите за възобновяване му.

Благодарствено писмо до Общината и всички донори изпрати от името на притежателите Тиха Данчева. Тя споделя в него, че е трогната от съпричастността и поддръжката за възобновяване на постройката от хора и институции. Къщата е съхранявана до момента в достоверния си тип от Йордан Данчев - книжовник и държавник, чиито наследници са.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР