Кулинарни занимания, походи във Витоша и подаръци за децата Кулинарни

...
Кулинарни занимания, походи във Витоша и подаръци за децата Кулинарни
Коментари Харесай

Българчета с Даун с медали от световни първенства, общината в София отвори безплатни зали

Кулинарни занимания, походи във Витоша и дарове за децата
Кулинарни занимания, походи в планината, спортни маратони, кино. Това са единствено част от заниманията, ориентирани за децата със синдром на Даун в София. Те се провеждат от фондации, отдадени на положителното, и подкрепени от Столична община.

Проектите за децата със специфични нужни бяха показани на конференция в общината.

Днес демонстрираме на целия град какво се случи в София пред последната една година, с цел да можем да помогнем на другите деца да се усещат като вкъщи си, сподели ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Над 10 са осъществените начинания, други сега са в ход. Целта им е да има еднакъв достъп за всички.

Започнахме с отварянето на спортните обекти с еднакъв безвъзмезден достъп за деца със специфични потребности при избрани условия. Отваряме басейни, спортни зали. На второ място създадохме разнообразни стратегии за обезпечаване на треньори, които да работят с младежите със специфични потребности в разнообразни спортове. Наред с това други спортни клубове са подкрепяни от нас, описа Георгиев. Той изясни още, че две от организациите са провели и кариерни образования, с цел да не се десоциализират децата след довеждане докрай на учебно заведение.

Два от плановете са с фондация " Светът на Мария ". Три кино лентата за заслужен живот са осъществени взаимно от Миряна Маламин-Сирийски от фондацията: " Наопаки ", " Рейман " и " Едно момче чака ". Те отразяват живота на хора с Даун.

Прожекциите са приспособени за хора с това заболяване, които се затрудняват с четенето на надписи, като е обезпечен дублаж. Целта е била филмите да доближат до доста хора, с цел да може цялото общество да схваща и приема тези хора. 40 000 души са били достигнати с помощта на рекламите, а към 300 са били в салоните.

Освен тях е стартират и план за клубни занимания, ориентирани към младежи в преходния интервал от завършването на учебно заведение до реализацията им по-нататък. Включени са тематични курсове по керамика и готварство.

Първата спортна школа в България за спортисти с интелектуални усложнения показа треньорът Слав Петков, който приготвя тима и за надпревари в чужбина.

Той показа Радена Ангелова със Синдром на Даун, донесла първите медали на клуба от чужбина.

Ползване на пет спортни зали в София за тренировките на клуба са били обезпечени от Столична община.

Децата от клуба са взели участие и в маратона " Run2gether ", както и в спортния фестивал " Вие сте част от нас ", в която тази година са взели участие над 400 деца от София и страната.

През тази година децата са взели участие в международните игри по лека атлетика за хора със синдром на Даун в Чехия, където Радена Ангелова става бронзова медалистка. Месец по-късно спортистите се включват и в европейско състезание в Краков.

6 златни медала за дамите за Радена от международната федерация за спортисти с интелектуални усложнения.

С поддръжката на Столична община е било проведено и състезание по БОЧЕ. 

Вчера пък са се върнали от международно състезание по спортна гимнастика от Италия, където Радена печели нов бронзов орден. Нейният съотборник Емилиян пък влиза в топ 5.

За напред Петков си пожела от съветниците реновиране на запустели спортни уреди на територията на Столична община.

Председателят на СОС Георги Георгиев показа идващия им взаимен план - самите деца да станат помощник-треньори и да образоват свои връстници.

" 24 часа " към този момент е споделя за проекта . Първата му част е отдадена на кулинарни умения - два пъти седмично деца интелектуални усложнения се събират в работилница и готвят дружно. По него има 13 учащи се, чакат се 16 нови деца, предстоят и 4 нови образования за бариста.

За тях Столична община е осигурила помещение, в което да се организират заниманията им, които са два пъти в седмицата - вторник и сряда.

Всеки идващ път става все по-приятно,  те стават все по-уверени. Вече не са на стадия, на който единствено слушат. Познават си всичко на работните места, чистят и подреждат, описа Йоана Колева от работилницата. Самият Георги Георгиев е взел участие в занятие там - дружно с децата е правил картофени кюфтета.

Още една спортна самодейност показа Даниела Садикова от " ПараКидс ".

Новият им план е " Спортувай с Даун " - плуване, приспособени ски, планински походи и състезателен празник.

На плуване са записани 20 деца, още толкоз ще бъдат записани и на заниманията по ски, които ще се организират от януари до март на писта " Офелиите " на Витоша.

Планинските преходи ще се състоят през април. Те ще бъдат два на брой по маршрут до Черни връх, и ще съберат по 50 деца и младежи. 

Проектът ще приключи със състезателен празник.

" Крачка напред " цели да се трансформират събитията, че хора със синдрома мъчно се стартират на пазара на труда. Организират се ателиета в областта на керамиката и изобразително изкуство, в които вземат участие и арттерапевти. Те стартират през месец януари, а направените артикули ще бъдат продавани на събитията на " Момичетата от града ".

Тази година отворихме напълно нова страница. Вероятно част от нас не са мислили, че това е допустимо, тъй като обратно в годините проблемите са наслагвани, а внимание не е имало изключително доста. Радвам се, че 2022 година се оказа превратна. Радвам се, че в Столичния общински съвет успяхме да се обединим и да кажем, че тези проблеми съществуват, декларирахме пред обществото, че това е значимото за нас и ще обединим старания, сподели Карлос Контрера.

Възхищавам се на упоритостта на всички вас, които се борите и потвърждавате, че можете доста повече. Уверявам ви, че от тази година нататък излизаме по-силни и обединени и най-важното е, че вие доказахте, че дружно можем доста повече, сподели още той.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР